Data actualizării:
Data publicării:

Fake news cu pompierii români din Grecia. "Focul putea fi stins într-o zi, dar cineva nu a vrut"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Faceboom DSU
Faceboom DSU
O publicaţie online din Grecia afirmă că şeful pompierilor români deplasaţi pentru a ajuta la stingerea incendiului, colonelul Florin Pop, ar fi afirmat că "focul putea fi stins într-o zi, dar cineva nu a vrut". Acesta spune că ştirea este falsă şi că nu a declarat niciodată aşa ceva. 

Acesta spune că afirmaţiile făcute de publicaţia militaire.gr pe 10 august sunt "o minciună uriaşă", dar şi că a fost însoţit la toate interviurile acordate de cel puţin doi ofiţeri operaţionali care pot confirma că ce s-a scris nu este adevărat. El a trimis o scrisoare ministrului adjunct și secretarului general pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias și, respectiv, Vassilis Papageorgiou, în care dezminte acele afirmaţii.

„Eu și colegii mei nu am spus că focurile care s-au dezvoltat în locurile în care operam sub instrucțiunile liderului grec ar putea fi stinse într-o singură zi”, spune acesta în scrisoarea deschisă trimisă oficialilor eleni.

Un alt mit pe care pompierul român îl infirmă, în scrisoarea adresată lui Nikos Hardalias, privește postările de pe Facebook care au fost răspândite și care susțineau că incendiul ar fi putut fi stins cu foc. 

„Folosim metode similare cu Grecia la stingerea incendiilor și în România, iar metoda foc cu foc este utilizată în țara noastră doar ca ultimă soluție și în aproape toate cazurile nu este recomandată”, precizează colonelul Florin Pop.

„Suntem aici pentru a sprijini autoritățile grecești și pompierii greci în aceste momente grele cu care se confruntă. Mecanismul de protecție civilă al UE se referă la solidaritate și la sprijinirea țărilor afectate în perioade dificile. (...) Misiunea noastră este de a suprima și stinge incendiile forestiere, neavând competență în ceea ce privește prevenirea incendiilor”, a mai scris acesta, citat de Digi24.ro.

Pompierii români, de 4 zile în Grecia 

 

IGSU a anunțat că, în cea de-a patra zi, acțiunile de stingere a incendiilor vor continua cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă, în zona Spathari. Din cauza caniculei, pompierii își predau turele la șase ore.

Totodată, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Alături de ei, vor fi pompierii din Republica Moldova, care intervin cu două mașini de stingere.

Marți, forțele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova au sosit în Grecia, în baza de operații a pompierilor militari români. 25 de pompieri care încadrează 4 autospeciale de intervenție s-au alăturat pompierilor salvatori din România, în vederea sprijinirii acestora în lupta cu incendiile de vegetație și fond forestier care au pus stăpânire pe mai multe zone de pe teritoriul elen.

Autoritățile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, aceștia fiind responsabili de configurarea planului de intervenție, gruparea numerică a forțelor și efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acționa în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetație.

În mod permanent se menține legătura cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români și moldoveni.

Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore, precizează IGSU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel