Data publicării:

Explicație interesantă: De ce muzica din baruri este dată foarte tare

Autor: Cristina Alexandrescu | Categorie: Arhiva
WhatsApp
muzica_bar
muzica_bar

Oamenii de știință susțin că muzica din baruri este dată foarte tare cu un scop. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Portsmouth, publicată în ediţia din luna octombrie a jurnalului Experimental and Clinical Psychopharmacology, muzica tare stimulează consumul mai rapid de alcool, cel puţin în rândul femeilor tinere.

Cercetarea a mai arătat și că rezultatul este același atât în cazul unei muzici ritmate, cât și în cazul unei muzici mai lente, scrie descopera.ro.

„Muzica provoacă o nepotrivire între nivelul de alcool, aşa cum era măsurat în respiraţie, şi tăria alcoolului, aşa cum era ea percepută de băutoare”, a fost concluzia pe care au tras-o psihologii Lorenzo Stafford şi Hannah Dodd, în urma experimentului lor. Cu alte cuvinte, muzica le făcea pe femei să nu îşi dea seama cât de mult se îmbătaseră.

Studiul a fost efectuat pe 45 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, care au fost puse să urmărească un documentar, însă ele au fost împărțite în trei categorii: unele urmăreau documentarul fără muzică, în timp ce restul au vizionat documentarul cu muzică lentă sau cu muzică rapidă.

La final, cercetătorii au descoperit că femeile terminau băutura mai repede atunci când muzica se auzea în fundal, indiferent că era lentă sau rapidă, în timp ce starea negativă a celor care nu ascultau muzică s-a atenuat pe măsură ce nivelul de alcool din respiraţie a crescut, astfel că băutura le relaxa sau le îmbunătăţea starea de spirit.

Acest lucru nu s-a observat, însă, în rândul participantelor care ascultau muzică. Cercetătorii suspectează că melodia folosită în cadrul experimentului acţiona astfel încât să „atenueze o parte din efectul sedativ al alcoolului”.

Cu alte cuvinte, e mai puţin probabil să simţiţi senzaţia de relaxare dorită dacă auziţi muzică zgomotoasă în jurul dumneavoastră.

„Capacitatea muzicii de a reduce acest efect de relaxare ar putea fi motivul pentru care tăria alcoolului era apreciată ca fiind mai slabă decât era de fapt”, scriu cercetătorii, „ceea ce stimulează consumul mai rapid”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel