Data publicării:

Experiment de phishing. 5000 de oameni au căzut într-o capcană. Sunt în pericol datele personale și datele bancare

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Află cum s-a desfășurat experimentul.

Aproape 5.000 de urmăritori au dat click pe un banner care promova un câştig sigur în cadrul unui experiment de phishing, a afirmat, vineri, comisarul-şef de poliţie Sorin Stănică, specialist în prevenirea criminalităţii - IGPR.

"Rezultatele ne-au arătat că în 24 de ore au fost mai multe zeci de mii de vizualizări şi, dacă nu greşesc eu, peste 5.000 de accesări. Ceea ce înseamnă că în 24 de ore 5000 de oameni puteau cădea într-o capcană de phishing, să-şi dea date personale, să-şi dea credenţiale de acces la conturi bancare. Astfel deveneau victime ale unor infracţiuni. 5000 de oameni într-o zi", a declarat Sorin Stănică, la conferinţă de presă organizată în cadrul campaniei comune #SigurantaOnline.

Proiectul #SiguranţaOnline, o iniţiativă a Poliţiei Române, a Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) invită tinerii şi adulţii, în acest weekend, 14 - 15 octombrie 2023, la Bucharest Gaming Week, pentru a fi antrenaţi împotriva pericolelor online, obiectivul fiind reducerea numărului românilor care ar putea fi afectaţi de campaniile de phishing.

România se clasează în topul ţărilor europene cu cele mai bune şi rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educaţiei digitale, 28% dintre români având competenţe digitale cel puţin de bază, faţă de media statelor Uniunii Europene de 54%.

În cadrul European Cybersecurity Month 2023, proiectul #SiguranţaOnline a lansat un experiment de phishing, realizat de patru gameri, pe conturile lor de social media, în cadrul comunităţii jucătorilor din România. Experimentul a avut 57% rată de succes, pe parcursul a 24 de ore. Aproape 5.000 de urmăritori au dat click pe un banner care promova un câştig sigur şi, dintre aceştia, 60% au fost dispuşi să ofere mai multe date personale. Cele mai multe click-uri au fost pe câştigul de bani (50%), unde era menţionată informaţia că trebuie să ofere datele de pe card, iar 26% voiau discount pentru o tastatură, 13% pentru căşti şi 11% pentru un mouse.

Siguranţaonline.ro, proiectul naţional de conştientizare a pericolelor din online, iniţiat de Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi Asociaţia Română a Băncilor, la care s-au alăturat parteneri precum Ambasada Elveţiei în România, Swiss WebAcademy sau ATTACK Simulator, va fi prezent cu un stand, în perioada 14 - 15 octombrie 2023, la Bucharest Gaming Week care se desfăşoară la Palatul Parlamentului, unde îşi propune să antreneze tinerii, pentru a evita cu succes principalele ameninţări care îi vizează pe internet şi pentru a-şi asista şi instrui inclusiv alţi membri ai familiei lor să navigheze în siguranţă în mediul online.

La standul #SiguranţaOnline, tinerii gameri, alături de părinţi, îşi pot testa rezilienţa la pericolele de pe internet, prin intermediul unui quiz digital. Cei care vor veni la stand în cele două zile menţionate vor avea ocazia să intre şi în "Liga de siguranţă online", un concurs interactiv de educaţie financiară, cu ajutorul căruia îşi vor testa abilitatea de a reacţiona corect la ameninţările ce îi vizează şi vor putea dobândi informaţii necesare protecţiei pe internet. Detaliile cu privire la desfăşurarea concursului, premiile oferite şi regulamentul integral pot fi consultate la adresa www.dreptullabanking.ro.

Măsurile de siguranţă online pe care le învaţă tinerii care vizitează standul #sigurantaonline sunt să evite să acceseze link-uri primite din surse necunoscute, pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) şi să nu completeze datele personale sau bancare pe acestea.

De asemenea, jurnaliştii au întrebat despre câte sesizări pentru atacuri de tip au fost făcute anul trecut pe site-ul DNSC.

"Au fost de ordinul de ordinul miilor. Eu ce vă pot spune ca cifre şi astea sunt cifre pe care le am în fiecare dimineaţă în mâinile mele de la propria echipă tehnică. Deci noi zilnic observăm orice, între 500.000-800.000 de evenimente cibernetice, evenimente, nu neapărat incidente, undeva 20.000 - 30.000 de atacuri, potenţiale atacuri şi incidente şi cam 200-300 de elemente de infrastructură. Acum, partea pe care aţi menţionat-o, raportări voluntare din partea victimei, entuziaşti, cercetători, autorităţi evident, există un flux destul de complex prin care primim aceste raportări pe care noi le apreciem şi le încurajăm, avem raportări directe de ordinul a câteva zeci zilnic..... Dacă este o campanie, vor fi 10-20, câteva zeci de cetăţeni care vor raporta exact pe acelaşi lucru. Deci atunci analizăm, ne coordonăm cu celelalte autorităţi, încercăm să identificăm originea, să estimăm magnitudinea şi caz cu caz şi îmi aleg cu mare atenţie vorbele, caz cu caz. Deci sunt extrem de sofisticate, extrem de complexe şi nu există o măsură unică pentru toate aceste tipuri de atacuri şi incidente", a spus Dan Cîmpean, director DNSC, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel