EURO, al nouălea maxim istoric din 2020. Câciu, semnal de alarmă pentru România: Nu avem cu ce lupta
Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care sunt efectele noii creşteri a monedei EURO, la al nouălea maxim istoric din acest an, 4,8492 lei.
"Până la finalul anului, rămân pe estimarea pe care am avut-o încă de la început, 4,9 lei, maxim 4,95 lei pentru un euro. Ca impact pe termen scurt, o să vedem în câteva zile, în facturile din septembrie, pentru că acum se facturează şi la telefonie, şi la gaze, la tot ce se mai face preţul în valută. De asemenea, vom vedea şi la credite această creştere.
Trendul anual se va menţine. Asta se întâmplă în fiecare an. În prima parte, euro creşte. între aprilie şi august leul se apreciază, pentru că se fac şi vânzările de cereale, iar apoi, spre final de an, creşte iar euro. Aici este marea mea îngrijorare, sper să fie doar ceea ce e normal anual, acea fluctuaţie, şi să nu fie acea retragere de capital pe care o anunţam în urmă cu ceva timp. Sper să nu fie cazul, dar vom vedea în câteva săptămâni!
Era de aşteptat să ajungem la acest curs, chiar ne puteam aştepta să ajungem mai devreme aici. Avem şi o situaţie economică care ne face vulnerabili, pentru că avem deficitele care cresc şi datoria publică, care aproape a explodat. Nu avem cu ce lupta, economia nu a crescut, exporturile scad, sunt tot felul de elemente care nu pot conduce într-o zonă de apreciere sustenabilă.", a declarat economistul Adrian Câciu în exclusivitate pentru DC NEWS.
Orban se bazează pe BNR
Premierul Ludovic Orban a anunţat că se bazează pe intervenţia BNR.
”Cred că în această perioadă de instabilitate economică a existat o stabilitate a cursului de schimb leu-euro. Sigur că sunt anumite perioade din an în care sunt anumite presiuni asupra cursului. Sunt convins că Banca Națională, care are atribuțiuniile de bază, urmărește cu atenție fenomenele și, așa cum a reușit până acum, va reuși și de acum să mențină o relativă stabilitate a cursului leu-euro”, spune Ludovic Orban.
"BNR a mai încercat să stabilizeze cursul valutar, dar premierul să nu uite că el poate ajuta BNR şi nu BNR ar trebui să îl ajute pe el. BNR intervine pe piaţa valutară pentru a nu creşte costul social al românilor. Asta a mai făcut BNR, şi a pierdut 2 miliarde de euro pentru a stabiliza costul. BNR face, dar Guvernul ce face cu politicile economice? Din ce ştiu, decalajul economic faţă de anul trecut e de 1,3 miliarde de euro. Mai puţine investiţii, mai puţin capital, deci mai puţini euro în ţară. Când ai mai puţini euro, automat e nevoie de euro pe piaţa valutară. Dacă nu sunt, cei care sunt se scumpesc. Sunt sigur că BNR încearcă să ţină în frâu derapajele economice ale ţării, dar nu au atâtea instrumente să poată interveni”, a replicat economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News