Este un moment bun pentru un credit pentru mașină sau casă? Dan Suciu, BNR: Este la un nivel de vârf
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ
Este acum momentul pentru un credit la bancă, pentru casă sau mașină? Iată ce spune purtătorul de cuvânt al BNR. 

”Creditul este opțiune personală, depinde foarte mult dacă acest credit îți îmbunătățește condițiile de viață, dacă nu ți le îmbunătățește, nu e opțiune. Evident că trebuie spus un lucru, că-n acest an probabil avem cele mai mari dobânzi din ultima perioadă. Dacă lucrurile nu degenerează, probabil că anul viitor vom avea dobânzi mai mici și tot așa. A lua un credit nu e legat doar de nivelul dobânzii, e legat și de oportunitatea achiziției, de beneficiul achiziției, mai multe elemente care intră în calcul, nu doar nivelul dobânzii, dar, într-adevăr, dobânda este la un nivel de vârf și trebuie ținut cont de acest lucru” a spus Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, în emisiunea ”D`Economics” cu Alex Vlădescu. 

Youtube video image

În cadrul aceleiași emisiuni ”Aș putea spune altfel: epoca dobânzilor mici a trecut. Ea a fost o anomalie totală pentru că să ai dobânzi de 0 și 1% la ROBOR e nefiresc. A fost o situație cu totul specială în economia mondială care a influențat și piața românească și am avut aceste dobânzi. Dobânzile trebuie să fie real pozitive”. 

Cât despre creșterea IRCC în perioada următoare, acesta a afirmat: ”Creșterea nu va fi așa de mare și o putem calcula în principiu. IRCC-ul a fost aprobat printr-un act normativ. Parlamentul României a considerat că e bună această dobândă IRCC, care de fapt este un ROBOR cu o întârziere de 6 luni pe cotațiile mai mici de 3 luni în principiu. Au fost și ele în creștere pentru că nu numai ROBOR-ul a crescut. În consecință putem calcula, știm că va fi în jur de 6% vârf de IRCC, probabil un pic peste. Vom veni cu datele exacte la sfârșitul lunii aprilie. De la 1 aprilie va intra în vigoare noul IRCC”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel