Enel Energie și Enel Energie Muntenia, lideri pe piața concurențială a energiei electrice
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie în Raportul de Monitorizare a pieței de energie electrică a dat publicității datele, la nivelul lunii iunie 2018, referitoare la numărul clienților casnici alimentați în regim concurențial.
Odată cu deschiderea către concurență a piețelor de energie, a fost implementat cadrul legal care să permită tuturor consumatorilor de energie electrică și de gaze naturale, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), să uzeze de dreptul de eligibilitate, adică să își aleagă furnizorul dorit și să încheie cu acesta contracte pentru furnizarea energiei electrice pentru locul sau locurile de consum. Schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final se face în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 105/2014, fiind un proces gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic ale instalațiilor de utilizare.
Pe piața electricității procesul este mult mai avansat decât pe piața gazelor, pentru că a început cu mai mulți ani în urmă și a fost finalizat la sfârșitul anului trecut.
Peste 1,3 milioane de clienți casnici alimentați în regim concurențial
Astfel, potrivit datelor furnizate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie în Raportul de Monitorizare a pieței de energie electrică, cu datele valabile pentru luna iunie 2018, numărul clienților casnici alimentați în regim concurențial era de peste 1,3 milioane. Cele două companii de furnizare ale Grupului Enel, adică Enel Energie și Enel Energie Muntenia, sunt lideri pe piața concurențială după ce au anunțat în această vară atingerea numărului de 1 milion de consumatori casnici pe piața liberă.
De asemenea, Enel Energie și Enel Energie Muntenia au devenit principalii furnizori de energie electrică din țară după volumul de energie furnizat - cu o cotă de piață cumulată de peste 21%, depășind astfel fostul lider, compania Electrica Furnizare, care avea o cotă de 17,3%, potrivit ultimului raport ANRE (din iunie 2018). Electrica Furnizare continuă să aibă cel mai mare număr de clienți total (piața reglementată + piața concurențială), de circa 3,57 milioane, potrivit raportului financiar al companiei pe primul semestru. Volumele de energie furnizate de către Electrica Furnizare sunt însă mai mici decât ale companiilor de furnizare ale Enel, în principal ca urmare a vânzărilor mai mari ale acestora din urmă pe piața consumatorilor non-casnici, se arată în același raport. Alți furnizori mari sunt E.On Energie România, CEZ Vânzare, OMV Petrom, Alro, RWE Energie, Met România Energie Marketing sau Tinmar Energy.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News