Emilian Imbri, intervenție în scandalul morților COVID: Nu aveam coduri. Nu toate spitalele știau ce să facă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Emilian Imbri, fost manager al Spitalului Victor Babeș, a intervenit în scandalul morților COVID și a explicat diferențele din rapoartele privind decesele.

„Problema e un pic mai complicată. Să nu încercăm să reținem cifrele, pentru că nu ne ajută la înțelegerea fenomenului. În februarie, când a început pandemia în România, nu exista niciun cod pentru boală, iar atunci era trecuta doar simptomatologia. De exemplu, pneumonie sau alte boli cronice de care suferea persoana respectivă. Atunci nu se cunoștea că virusul poate să ducă la un infarct sau la afectarea altor organe.”, a explicat Emilian Imbri la Realitatea Plus.

"Nu aveam coduri pentru COVID"

Dr. Emilian Imbri susține că la debutul pandemiei în România nu exista un anume cod de boală pentru noul coronavirus, motiv pentru care la cauza morții era trecută cauza principală, iar COVID -19 era trecut doar în subsidiarul dosarului de deces.

Nu aveam coduri. Abia în luna mai s-a stabilit introducerea unor coduri, dar nu sunt coduri de boală, nu există un cod de boală principală. Totuși, un om care vine la spital și este depistat cu COVID, dar a murit într-un accident de mașină, atunci este trecut ca decedat din cauze violente, nu din cauza virusului.

Exista oameni care pleacă acasă sănătoși sau cu sechele, iar o parte dintre ei mor. Aici există decese cu COVID pozitiv și negativ. Simptomatologic, au ieșit analize că nu există dubiu că are virusul, dar de ce nu s-a pozitivat testul? Sunt multe motive.”, spune medicul.

Pacienții tratați de COVID care ajung din nou în spital

Totodată, medicul a precizat că sunt multe cazuri în care pacienții cu comorbidități sunt tratați de COVID, sunt mutați în spitale suport, iar acolo li se agravează afecțiunile pe care le au de mai mult timp.

„Există bolnavi care după câteva zile ajung în spital, tocmai pentru că au afecțiuni care sunt agravate de virus. Dar dacă moare și are COVID, diagnosticul principal nu este COVID, el se trece doar în subsidiar. Este unul dintre diagnosticele de deces. Aveam pacienți care treceau peste perioada de tratament și devenea clar că a trecut infecția, dar avea în continuare boala cronică. Atunci, îl transferam într-un spital suport, iar acolo se întâmpla să se agraveze starea din cauza bolii cronice.

Eu am luat în calcul doar ce știam din spitalul Babeș. Când au apărut aceste coduri „U” pentru Covid, am recalculat cazurile retroactiv, dar nu toate spitalele au făcut același lucru și nu toate știau ce să facă. Dar, nu cred că este vorba de date ascunse și nici nu știu cui i-ar folosi.”, a  mai declarat Emilian Imbri.

VEZI ȘI: Ministerul Sănătății a publicat raportul privind decesele COVID

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel