EMA: Vaccinarea anti-COVID cu alt ser la doza a treia, mai eficientă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
EMA: Vaccinarea anti-COVID cu alt ser la doza a treia, mai eficientă / Foto: Pixabay
EMA: Vaccinarea anti-COVID cu alt ser la doza a treia, mai eficientă / Foto: Pixabay
Vaccinarea anti-COVID cu alt ser la doza a treia este mai eficientă, susține EMA.

Vaccinarea cu alt ser față de cel folosit pentru primele două doze poate fi mult mai eficientă, susține Agenția Europeană a Medicamentului, scrie Realitatea.net.

Un studiu publicat în Statele Unite săptămâna trecută arăta că persoanele care fac vaccinuri ce folosesc tehnologia clasică par să fie mai bine protejate dacă fac doza booster cu un vaccin care utilizează tehnologia ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna. EMA a anunțat că va studia datele venite de la Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), care a decis că o persoană poate primi un alt ser pentru doza a treia.

”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat într-o conferinţă de presă Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.

Tot EMA va decide în următoarele două luni dacă va aproba vaccinul Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinsă între 5 și 11 ani. 

A treia doză de vaccin Pfizer, SIGURĂ și cu eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice

O a treia doză de vaccin anti-COVID dezvoltat de alianţa Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu realizat de cele două laboratoare şi publicat joi, relatează AFP, citează Agerpres. Studiul clinic de fază 3, realizat în rândul a "10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani", arată "o eficacitate relativă de 95,6%" şi "un profil de siguranţă favorabil", se arată într-un comunicat.

"Este vorba despre primele rezultate de eficacitate ale unui studiu randomizat pentru un rapel cu vaccinul anti-COVID-19", au spus cele două companii.

Acest studiu a fost realizat în timp ce "varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină" care a circulat în această perioadă.

"Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli", a declarat Albert Bourla, director general al Pfizer, citat în comunicat.

Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de aproximativ 53 de ani. Aceste rezultate vor fi transmise autorităţilor de reglementare "cât mai curând posibil", au adăugat cele două companii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel