Data publicării:

Elon Musk primește aprobare pentru a implanta cipul său cerebral la un al doilea pacient

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Unsplash
Unsplash

Compania Neuralink a lui Elon Musk a primit undă verde pentru a implanta cipul său cerebral la un al doilea pacient, după ce a rezolvat problemele apărute în timpul primului test pe om.

Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente (FDA) a aprobat luni procesul de implat cu cip pentru următoarea persoană. De asemenea, FDA a aprobat actualizările planificate de companie, printre care se numără încorporarea unor fire ultrafine ale dispozitivului mai adânc în creier.

Neuralink a dezvăluit luna aceasta că unele dintre cele 64 de fire s-au desprins din creierul primului pacient, provocând o funcționare defectuoasă a cipului - care aproape a pus capăt testului început în ianuarie.

Un raport al Reuters citat de "cinci persoane familiarizate cu această chestiune" a afirmat că această problemă era „cunoscută de ani de zile" din testele pe animale.

Nolan Arbaugh a fost primul care a primit cipul cerebral în urma unui accident de conducere care i-a schimbat viața în timp ce lucra ca și consilier. Accidentul l-a lăsat "absolut fără simț" de la umeri în jos.

Neuralink a împărtășit o actualizare a progreselor înregistrate de Arbaugh pe 8 mai, anunțând că au trecut mai mult de 100 de zile de când i s-a implantat dispozitivul.

Cu toate acestea, compania a dezvăluit, de asemenea, că unele dintre firele conectate la cip se retrăseseră la câteva săptămâni după operație, ceea ce a dus la o scădere a numărului de noduri eficiente.

Un raport al Wall Street Journal a susținut că problema a apărut în urma operației inițiale, când aerul a rămas blocat în interiorul craniului lui Arbaugh, ceea ce este cunoscut sub numele de pneumocefalie care poate provoca convulsii, abces cerebral și moarte dacă nu este tratată.

Intenționăm să extindem funcționalitatea Link: Controlul brațelor robotice, a scaunelor cu rotile și a altor tehnologii

The Journal a raportat, de asemenea, că FDA permite Neuralink să avanseze procesul cu un al doilea pacient, ceea ce vine la câteva zile după ce compania a deschis cererile. 

Implantul este de mărimea unei monede de 25 de cenți și este dotat cu un sistem electronic și o baterie.

Firele sunt inserate în cortexul motor al creierului, regiunea care generează semnale pentru a direcționa mișcările corpului.

Arbaugh a declarat pentru The Journal că 15 la sută din fire au rămas în creierul său după defecțiune. 

Neuralink a reușit să modifice algoritmul pentru a spori traducerile de semnal fără a fi nevoie să îndepărteze cipul.

Compania își testează implantul pentru a le oferi pacienților paralizați capacitatea de a utiliza dispozitive digitale doar prin puterea gândului - o perspectivă care ar putea ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării. 

Musk are acum în vedere luna iunie pentru implantarea cipului celui de-al doilea pacient și își propune ca anul acesta să aibă 10 persoane în teste.

Până în prezent, dispozitivul i-a permis lui Arbaugh să joace jocuri video, să navigheze pe internet și să mute un cursor pe laptop doar cu ajutorul gândirii, potrivit postărilor companiei și a videoclipurilor.

De asemenea, Neuralink a precizat că, la scurt timp după operație, Arbaugh a depășit recordul mondial pentru viteza cu care poate controla un cursor doar cu ajutorul gândurilor.

Neuralink a declarat că se concentrează acum pe creșterea performanțelor de control al cursorului la același nivel cu cel al persoanelor valide.

"În viitor, intenționăm să extindem funcționalitatea Link la lumea fizică pentru a permite controlul brațelor robotice, a scaunelor cu rotile și a altor tehnologii care ar putea contribui la creșterea independenței persoanelor care trăiesc cu tetraplegie", a declarat compania.

Musk a făcut prima demonstrație a cipului în 2020, demonstrând tehnologia cu un porc pe nume Gertrude.

În timp ce aceasta se foia într-un țarc, telespectatorii îi vedeau activitatea cerebrală pe un ecran mare. 

Iar în 2022, lumea a urmărit o maimuță cu implant care și-a folosit mintea pentru a juca un joc video.

Dispozitivul din creierul său a înregistrat informații despre neuronii care se aprindeau în timp ce juca jocul, reușind să prezică mișcările pe care le va face, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel