Mohammed ElBaradei, laureat al premiului Nobel pentru Pace: Egiptul este la începutul unei noi ere
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Într-un interviu pentru CNN, fostul laureat al premiului Nobel pentru Pace, Mohammed ElBaradei, a declarat că Hosni Mubarak trebuie să se retragă "astăzi" şi că SUA, un aliat cheie al Egiptului, îşi pierd credibilitatea. ElBaradei, mandatat de opoziţia egipteană să negocieze cu regimul condus de preşedintele Hosni Mubarak, a anunţat, în faţa manifestanţilor adunaţi pentru a şasea zi în piaţa Tahrir, începutul unei noi ere pentru Egipt.

Alăturându-se manifestanţilor pentru prima dată, ElBaradei i-a asigurat pe aceştia că Egiptul este "la începutul unei noi ere", cerându-le să dea dovadă de răbdare, deoarece "schimbarea va sosi".

"V-aţi recuperat drepturile şi ceea ce am început acum nu mai poate fi dat înapoi. Avem o cerere principală - sfârşitul regimului şi începutul unei etape noi, unui Egipt nou. Mă plec în faţa poporului Egiptului în semn de respect. Vă cer să aveţi răbdare, schimbarea va veni în următoarele câteva zile", a declarat liderul opoziţiei.

Înconjurată de tancuri, Piaţa Tahrir, situată în centrul capitalei egiptene, este locul unde miile de manifestanţi protestează pentru a-l înlătura pe Mubarak pe care îl consideră „agent al americanilor”.

Protestatarii adunaţi în Piaţa Tahrir au anunţat că nu vor pleca până când preşedintele nu va demisiona, îndemnând armata să îl aresteze. Zona este survolată de avioane militare.

Al Jazeera transmite live din Cairo, în ciuda interdicţiei impuse de autorităţi.

Conform surselor medicale, cel puţin 111 persoane au murit în cele şase zile de proteste violente din Egipt. Potrivit organizaţiei Human Rights Watch jafurile sunt o problemă gravă în oraşul Alexandria, fiind implicaţi mulţi dintre deţinuţii care au reuşit să evadeze în ultimele zile.

La Washington, secretarul de Stat american Hillary Clinton a pledat pentru "o tranziţie ordonată" şi a apreciat că procesul abia a început, precizând însă că, pentru moment, nu se pune problema suspendării ajutorului american pentru Egipt, principalul aliat al SUA în lumea arabă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel