Dr. Virgil Musta, 13 sfaturi pentru medicii de familie. ”Avem nevoie de eroi, nu de martiri”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Dr. Virgil Musta transmite un semnal puternic în această seară către medicii de familie. 

Iată ce scrie dr. Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, scrie, pe grupul City Doctors: 

”Medicii de familie sunt și ei în prima linie!

Am un mare respect pentru această categorie de medici și știu foarte bine că și ei sunt acum implicați în mod direct în bătălia pe care o ducem cu toții în această perioadă.

Am auzit că, din păcate, în județul Timiș este un prim caz de Covid- 19 confirmat la un medic de familie. Știu că și pe acest grup sunt prezenți mulți medici de familie și de aceea o să încerc să ajut prin prezentarea unor recomandări care ar putea fi utile.

De asemenea, medici de familie au acum un rol și mai important în managerizarea patologiei pacienților lor, având în vedere faptul că la nivelul spitalelor serviciile de specialitate sunt mai greu de accesat. Ei sunt cei care, prin sfaturile lor directe către proprii pacienți contribuie foarte mult și la reducerea aglomerației de la urgențe sau din alte secții ale spitalelor, contribuind astfel în mod direct la limitarea transmiterii virusului.

Primul lucru foarte important: CONSIDERAȚI TOȚI PACIENȚII PE CARE TREBUIE SĂ-I CONSULTAȚI CA FIIND POSIBILI PURTĂTORI AI VIRUSULUI!

Suntem în perioada comunitară a infecției și pacienții pot fi infectați fară să prezinte simtome sau să vină pentru altă afecțiune, dar ei să prezinte în faringe și virusul. 

Este foarte important să nu consultați fără echipament de protecție corespunzator, adică mască FF2, ochelari sau vizieră, capelină, mănuși de unică folosință și combinezon sau halat peliculizat ce se poate dezinfecta.

Știu că este foarte posibil să nu aveți toate acestea, dar până reușiți să le procurați ajută mult o organizare foarte bună a activității.

Sunt convins că deja faceți poate toate aceste lucruri și chiar și altele pe care nu le-am menționat, dar le trec și eu mai jos, poate sunt unele care vă ajută suplimentar:

· majoritatea consultațiilor să fie telefonice

· programați pacienții care necesită consult la cabinet la 20 de minute, din care consultul să fie mai scurt de 10 min, iar apoi aerisiți încăperea după fiecare consult, curățați suprafețele atinse de pacienți, instrumentele și echipamentele medicale folosite în timpul consultului ( stetoscop, tensiometru, termometru pulsoximetru etc).

· spălați-vă bine pe mâini după fiecare consultație și înainte de o nouă consultație.

· rugați pacientul să pastreze o distanță de cel putin 2 metri în timpul discuției pentru anamneză, iar consultul clinic să fie scurt, țintit și nu din față (din lateral sau din spate).

· rugați pacienții să nu atingă suprafețele, iar dacă au posibilitatea să se spele cu apă și săpun înainte de consultație, să o facă.

· anunțați pacienți să vină când sunt programați cu protecție în fața gurii: mască, batic sau orice alta improvizație care să împiedice posibila răspândire a virusului în toată încăperea.

· purtați și dumneavoastră, așa cum am spus mai sus, echipamentul de protecție: mască, vizieră, capelină, mănuși de unică folosință, halat ce se poate dezinfecta. Nu consultați în niciun caz în haine de stradă, procurați-vă cât mai repede echipament de consultație complet.

· nu lăsați mai mult de 1-2 pacienți în sala de asteptare, la distanță mai mare de 2 m unul de altul, cu protecție a gurii și a nasului. Aerisiți des și această încăpere. Dezinfectați des și cuierul din sala de așteptare și din cabinet.

· nu vorbiți la telefonul mobil în timpul consultului. Dezinfectați des telefonul mobil.

· programați riguros pacienții și respectați programările, astfel încât să nu se aglomereze, pentru a nu fi nevoiți să aștepte în stradă. Așteptatul în strada îi protejează cel mai bine împotriva contaminării, dar nu se poate face pe ploaie sau frig.

· nu permiteți pacienților să dea buzna peste dumneavoastră, rugați-i să respecte și ei cu strictețe toate regulile, deoarece este în mod evident și în folosul lor.

· afișați la loc vizibil toate aceste reguli

· opriți activitatea câte 30 de minute la fiecare 2 ore pentru aerisire și dezinfecție mai serioase (țineți cont de acest lucru când faceți programările). Folosiți soluții cu clor pentru dezinfecția suprafețelor și puneți un preș îmbibat cu soluție de clor la intrarea în sala de așteptare. Dacă aveți, folosiți lampa UV. Dezinfectați-vă halatul peliculizat cu soluții biocide.

Știu că nu e chiar așa ușor să implementați continuu aceste măsuri organizatorice și de precauție, dar e o perioadă excepțională, care impune măsuri excepționale și efort suplimentar, în special pentru d-voastră, dar și pentru pacienți.

Atâta timp cât acest efort comun ne ajută să trecem cu toții cu bine peste această încercare grea, trebuie să-l facem.

Avem nevoie de eroi, nu de martiri!

Mulțumesc tuturor pentru tot ceea ce faceți!

Ținem aproape, deși păstrăm distanța!

Numai împreună vom reuși!” semnează dr. Virgil Musta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel