Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE: ÎCCJ, pedepse definitive în dosarul Microsoft

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Magistrații  Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie urmează să dea sentința finală în dosarul Microsoft, penntru  Nicolae Dumitru, Dorin Cocoş, fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan. Procurorul de caz a cerut pedeapsa maximă, respectiv 7 ami de închisoare pentru cei patru inculpați.

UPDATE: Pedepsele definitive date de instanța supremă:

Dumitru Nicolae - 2 și 4 luni de închisoare cu executare.

Gabriel Sandu - 3 ani de închisoare cu executare

Dorin Cocoş - 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Gheorghe Ştefan - 6 ani de închisoare

În luna martie, trei judecători de la instanţa supremă au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru - 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocoş - 2 ani cu executare, Gheorghe Ştefan - 3 ani cu executare. În plus, magistraţii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoş, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ştefan.

Sentinţa a fost atacată cu apel atât de către inculpaţi, cât şi de procurorii anticorupţie.

În motivarea deciziei, judecătorii au explicat că Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au făcut denunţuri în cursul urmăririi penale şi şi-au recunoscut vinovăţia în faţa instanţei, iar pentru fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan se va aplica principiul 'proporţionalităţii' în raport cu ceilalţi inculpaţi, chiar dacă el nu şi-a recunoscut faptele în timpul procesului.

[citeste si]

Un alt motiv invocat de magistraţi pentru aplicarea unor pedepse reduse în acest dosar este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licenţe Microsoft au fost Florică Claudiu şi Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunţători la DNA.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel