Donald Trump, vinovat. Este primul președinte american condamnat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Donald Trump a devenit primul președinte american condamnat joi, când un juriu din New York l-a găsit vinovat de falsificare a documentelor pentru a acoperi o plată menită să reducă la tăcere o actriță de filme pentru adulți înainte de alegerile din 2016, scrie Reuters.

După două zile de deliberări, juriul format din 12 membri a anunțat că l-a găsit pe Trump vinovat de toate cele 34 de capete de acuzare. Unanimitatea era necesară pentru orice verdict.

Trump a privit nepăsător jurații în timp ce aceștia erau chestionați pentru a confirma verdictul de vinovăție.

Judecătorul Juan Merchan a stabilit sentința pentru 11 iulie, cu câteva zile înainte de începerea Convenției Naționale Republicane pe 15 iulie, unde se așteaptă ca Trump să fie nominalizat oficial pentru președinție.

Merchan a mulțumit juraților pentru serviciul lor. "Nimeni nu vă poate obliga să faceți ceva ce nu doriți să faceți. Alegerea este a voastră," a spus Merchan.

Verdictul aruncă Statele Unite într-un teritoriu neexplorat înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie, când Trump, candidatul republican, va încerca să câștige Casa Albă din nou de la președintele democrat Joe Biden.

Trump, în vârstă de 77 de ani, a negat orice faptă greșită și se aștepta să facă apel.

"A fost o rușine. A fost un proces trucat de un judecător conflictual și corupt," a declarat Trump reporterilor după verdict.

"Adevăratul verdict va fi dat pe 5 noiembrie de către popor," a adăugat Trump, spunând: "Sunt un om foarte nevinovat."

El se confruntă cu o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare. Aceste delicte primesc adesea pedepse mai scurte, amenzi sau probațiune. Incarcerarea nu l-ar împiedica să facă campanie sau să preia funcția dacă ar câștiga.

Trump nu va fi încarcerat înainte de sentință.

Sondajele de opinie arată că Trump și Biden, în vârstă de 81 de ani, sunt într-o cursă strânsă, iar sondajele Reuters/Ipsos au arătat că un verdict de vinovăție ar putea costa Trump sprijinul unor alegători independenți și republicani.

O sursă familiarizată cu funcționarea internă a campaniei lui Trump a spus că verdictul era de așteptat să-l determine să intensifice deliberările pentru alegerea unei femei ca partener de cursă pentru vicepreședinție.

Campania lui Biden a spus că verdictul a arătat că nimeni nu este deasupra legii, dar a remarcat că Trump încă ar putea candida pentru președinție.

"Există încă o singură cale de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: la urne," a spus campania într-o declarație.

Juriul a notificat instanța că a ajuns la un verdict la ora 16:20 (2020 GMT) și a citit toate cele 34 de capete de acuzare de vinovăție puțin după ora 17:00.

Republicanii au condamnat rapid verdictul. "Astăzi este o zi rușinoasă în istoria Americii," a declarat președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, într-o declarație pregătită.

Juriul l-a găsit pe Trump vinovat de falsificare a documentelor de afaceri după ce a asistat la un proces de cinci săptămâni care a prezentat mărturii explicite din partea actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels despre o întâlnire sexuală pe care ea susține că a avut-o cu Trump în 2006, în timp ce acesta era căsătorit cu actuala sa soție Melania. Trump neagă că a avut vreodată relații sexuale cu Daniels.

Fostul fixer al lui Trump, Michael Cohen, a mărturisit că Trump a aprobat o plată de 130.000 de dolari către Daniels în ultimele săptămâni ale alegerilor din 2016, când se confrunta cu multiple acuzații de comportament sexual necorespunzător.

Cohen a mărturisit că el a gestionat plata și că Trump a aprobat un plan de a-l rambursa prin plăți lunare deghizate ca muncă juridică. Avocații lui Trump au atacat credibilitatea lui Cohen, subliniind cazierul său și perioada de închisoare și istoricul său de minciuni.

Avocatul lui Trump, Todd Blanche, i-a cerut lui Merchan să anuleze verdictul de vinovăție, argumentând că acesta se baza pe mărturia nesigură a lui Cohen. Merchan i-a respins cererea.

Apelul aproape sigur al lui Trump împotriva condamnării istorice pentru acuzații penale în New York este probabil să se concentreze pe mărturia picantă a starletei de filme pentru adulți Daniels despre presupusa lor întâlnire sexuală, precum și pe teoria juridică inedită folosită de procurori în acest caz, dar el se confruntă cu șanse mici, au spus experții juridici.

Falsificarea documentelor de afaceri este în mod normal o contravenție în New York, dar procurorii din biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, au ridicat-o la nivel de infracțiune pe motiv că Trump ascundea o contribuție ilegală la campanie.

Trump s-a plâns că nu poate avea un proces corect în orașul său natal, predominant democrat.

Cazul a fost considerat pe scară largă drept cel mai puțin consecvent dintre cele patru urmăriri penale pe care le înfruntă Trump. Jurații au auzit mărturii despre sex și minciuni care sunt publice din 2018, deși acuzațiile în sine s-au bazat pe conturi de registru și alte înregistrări ale rambursării lui Cohen.

A fost cunoscut drept "cazul zombie" deoarece Bragg l-a readus la viață după ce predecesorul său a ales să nu aducă acuzații.

Acest caz era de asemenea probabil să fie singurul care să ajungă la proces înainte de alegeri, deoarece celelalte sunt întârziate de provocări procedurale.

Dacă va fi ales, Trump ar putea închide cele două cazuri federale care îl acuză de încercare ilegală de a anula pierderea alegerilor din 2020 și de manipulare necorespunzătoare a documentelor clasificate după ce a părăsit funcția în 2021. Nu ar avea însă puterea de a opri un caz separat de subversiune electorală care are loc în Georgia.

Trump s-a declarat nevinovat în toate cazurile și a prezentat diferitele sale probleme juridice ca un efort al aliaților democrați ai lui Biden de a-l afecta politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel