Acuzații grave. Război diplomatic între Spania și Venezuela
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Recent, Spania s-a trezit implicată într-un scandal diplomatic major legat de plecarea liderului opoziției venezuelene, Edmundo Gonzalez, către Madrid. Deși guvernul spaniol a negat orice implicare în negocierile dintre Gonzalez și regimul președintelui Nicolas Maduro, circumstanțele în care acesta a părăsit Venezuela ridică întrebări serioase privind influențele externe și jocurile de putere în regiune, scrie Reuters.

Edmundo Gonzalez, unul dintre liderii marcanti ai opoziției din Venezuela, a semnat un document prin care accepta victoria lui Maduro în alegerile prezidențiale din iulie, cu puțin timp înainte de a se refugia în Spania. În scrisoarea respectivă, Gonzalez își asuma și obligația de a-și limita activitatea politică odată ajuns pe teritoriul spaniol. Acest document a fost semnat în reședința ambasadorului spaniol din Caracas, unde Gonzalez ceruse azil temporar, conform declarațiilor oficialilor venezueleni.

Jorge Rodriguez, președintele Adunării Naționale din Venezuela, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă fotografii ce ar dovedi că semnarea acestui document a avut loc în prezența lui, a surorii sale, Delcy Rodriguez – vicepreședinta Venezuelei – și a ambasadorului Spaniei, Ramon Santos.

Gonzalez, însă, a oferit o versiune diferită. Într-un mesaj video difuzat ulterior, liderul opoziției a afirmat că a fost forțat să semneze documentul „sub constrângere, șantaj și presiune”, sugerând că acțiunile sale nu au fost voluntare, ci impuse de circumstanțele nefavorabile cu care se confrunta.

Spania a negat categoric orice implicare în acordul care a dus la plecarea lui Gonzalez din Venezuela. Ministerul Afacerilor Externe din Madrid a emis un comunicat prin care a subliniat că Spania nu a avut nicio legătură cu scrisoarea sau negocierile pentru plecarea liderului opoziției. Potrivit declarației, Gonzalez a fost primit la reședința ambasadorului cu garanția că va avea libertatea de a lua propriile decizii și de a face aranjamentele necesare în funcție de situația sa.

Cu toate acestea, reacțiile din cadrul opoziției politice din Spania nu au întârziat să apară. Esteban Gonzalez Pons, vicepreședintele Partidului Popular (PP), a acuzat guvernul spaniol de complicitate în menținerea la putere a lui Nicolas Maduro. El a susținut într-un interviu radio că, prin gestionarea acestei situații, Spania contribuie, direct sau indirect, la perpetuarea regimului dictatorial din Venezuela. Afirmațiile sale au venit în urma acuzațiilor potrivit cărora plecarea lui Gonzalez ar fi fost facilitată într-un mod care a favorizat poziția lui Maduro.

Cu toate acestea, guvernul spaniol a reiterat că ambasadorul Spaniei din Venezuela, Ramon Santos, a primit instrucțiuni clare de a nu interfera în acțiunile lui Gonzalez și de a respecta deciziile acestuia fără a interveni în vreun fel.

Situația lui Edmundo Gonzalez și fuga sa din Venezuela vin într-un context electoral marcat de acuzații de fraudă și represiune. Consiliul Electoral Național din Venezuela l-a proclamat pe Nicolas Maduro câștigător al alegerilor prezidențiale din 28 iulie, dar rezultatele au fost imediat contestate de opoziție și de o parte a comunității internaționale. Datele publicate online de opoziție au sugerat că Gonzalez ar fi obținut mai multe voturi decât Maduro, ceea ce a dus la proteste masive în toată țara.

În acest climat tensionat, guvernul lui Maduro a fost acuzat că a intensificat măsurile represive împotriva demonstranților pașnici și a oricărei opoziții organizate. Un raport recent al Organizației Națiunilor Unite a detaliat cum regimul venezuelean a escaladat tacticile de reprimare pentru a menține controlul asupra puterii după alegerile controversate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel