Parlamentul European îl recunoaşte pe liderul opoziției din Venezuela ca președinte legitim și ales al țării
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, o rezoluție prin care subliniază că UE trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a garanta că Edmundo Gonzalez Urrutia, președintele legal și ales al Venezuelei, va putea prelua oficial funcția pe 10 ianuarie 2025, conform unui comunicat al instituției.

În rezoluţie, adoptată cu 309 voturi pentru, 201 voturi contra şi 12 abţineri, eurodeputaţii condamnă ferm şi resping total frauda electorală orchestrată de Consiliul Electoral Naţional controlat de regimul de la Caracas, care a refuzat să facă public rezultatul oficial.

Membrii PE îl recunosc pe Edmundo González Urrutia ca preşedintele legitim şi ales democratic şi pe Maria Corina Machado ca lideră a forţelor democratice din Venezuela. Ei condamnă dur emiterea de către guvern a unui mandat de arestare pe numele lui Edmundo González Urrutia.

Eurodeputaţii atrag atenţia că, în pofida apelurilor repetate ale comunităţii internaţionale, regimul de la Caracas nu a reuşit să respecte Acordul din Barbados, încheiat în 2023 între guvernul Maduro şi opoziţie referitor la alegerile prezidenţiale, făcând imposibilă organizarea de alegeri libere şi corecte.

PE condamnă în termenii cei mai fermi crimele, hărţuirile şi arestările comise contra opoziţiei democratice, populaţiei şi societăţii civile din Venezuela

Parlamentul Europeană aminteşte de concluziile misiunii internaţionale de observare a alegerilor prezidenţiale din Venezuela din 28 iulie potrivit cărora scrutinul nu a respectat standardele internaţionale de integritate electorală.

De asemenea, PE condamnă în termenii cei mai fermi crimele, hărţuirile şi arestările comise contra opoziţiei democratice, populaţiei şi societăţii civile din Venezuela şi cere să se pună capăt încălcărilor sistematice ale drepturilor omului.

Europarlamentarii mai solicită reintroducerea sancţiunilor contra membrilor Consiliului Electoral Naţionale şi prelungirea regimului de sancţiuni şi extinderea lor astfel încât ele să se aplice prin regimul de sancţiuni privind drepturile omului al UE împotriva lui Nicolás Maduro şi a colaboratorilor săi apropiaţi, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel