Doar un român din patru deţine un kit de prim-ajutor pentru cutremur
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 19 oct 2022, 11:01
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Doar 28% dintre români susţin că deţin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, deşi mai mult de 80% dintre aceştia afirmă că ştiu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul producerii unui seism, arată cea mai recentă cercetare sociologică realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) împreună cu IRES.  

Potrivit sondajului, cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri pe care românii le percep drept posibile în cazul locuinţelor lor.

Astfel, într-un clasament al riscurilor de care populaţia se teme cel mai mult, incendiile se situează pe primul loc (55%), urmate de cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundaţii (24%), furt din locuinţe (20%) şi alunecări de teren (14%).

Conform UNSAR, toate aceste riscuri pot fi acoperite de către asigurările facultative de locuinţe.

„România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. În contextul în care luna viitoare se împlinesc 82 de ani de la primul mare cutremur produs în România modernă, 10 noiembrie 1940, este cu atât mai important pentru fiecare dintre noi să ştie cum poate fi mai bine protejat financiar, încheind o poliţă de asigurare a locuinţei”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

În mod paradoxal, deşi suntem ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe, doar 20% din fondul locativ este protejat printr-o asigurare obligatorie PAD, care acoperă cele trei riscuri catastrofale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Totodată, doar 17% dintre locuinţele din România sunt asigurate facultativ. „Aceste poliţe protejează împotriva mai multor riscuri, suplimentar faţă de PAD, cum ar fi incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, inundaţii de la vecini etc.”, se menţionează în comunicat.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a fost înfiinţată în 1994 şi reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, înfiinţat în 2009, activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltă fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti, notează Agerpres.

Val de cutremure în ultimele zile în Vrancea

În ultimele trei zile România a fost zguduită de patru cutremure, dar de mică intensitate, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). 

În ziua de 19 Octombrie 2022 la ora 04:39:51 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 115km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 88km E de Brasov, 91km S de Bacau, 105km NE de Ploiesti, 107km V de Galati, 111km NV de Braila, 155km N de Bucuresti, 170km SV de Iasi, 177km NE de Pitesti, 201km E de Sibiu, 214km SV de Chisinau.

Acest seism vine în urma a altor trei cutremure care au avut loc luni și marți, cu o magnitudine cuprinse între 2,6 și 2,8 ml.

În cadrul emisiunii Nod în Papură, profesorul și sociologul Alfred Bulai a amintit de perioada de acum câțiva ani când pe la diferite televiziuni era indusă panica cu privire la un potențial viitor mare cutremur care ar urma să se producă în România. 

În baza anumitor calcule, era prezentat și un orizont de timp.

Totuși, Alfred Bulai subliniază că zona seismică în care se află poziționată România e una intensă și, potrivit experților, motive de îngrijorare ar fi atunci când nu se vor mai produce cutremure de intensitate mică.

„România, știu de la experții în fizică, e în prima clasă de risc seismic, alături de state precum Japonia sau Chile. În România au loc la 40-50 de ani, cutremure în jur de 7 pe scara Richter și, spun specialiștii, la 200 de ani, de 8 pe scara Richter. E o zonă cu risc major, dar din ce spun experții de regulă un cutremur mare are șanse să vină atunci când e o perioadă fără cutremure mici. Pentru că se acumulează tensiuni și până la urmă izbucnesc. Cele mici reduc tensiunile tectonice”, a precizat Alfred Bulai, în cadrul emisiunii Nod în Papură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?