Data actualizării:
Data publicării:

DN 2 şi DN 15, blocate din cauza protestelor transportatorilor și fermierilor. UPDATE: Trafic îngreunat pe DN 1, restricţii de circulaţie în Constanţa

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Circulația rutieră este blocată pe DN 2 şi DN 15, în judeţele Suceava şi Cluj, din cauza protestelor transportatorilor şi fermierilor.

UPDATE 2:

Poliţia a instituit, duminică, o serie de restricţii de circulaţie în Constanţa, pe traseul pe care se deplasează coloana de autovehicule ale fermierilor şi transportatorilor în cea de-a doua zi consecutivă de protest, transmite Agerpres. Protestului fermierilor şi transportatorilor s-au alăturat şi mai multe companii de taximetrie din Constanţa.

"La această oră, jandarmii şi poliţiştii constănţeni asigură, în sistem integrat, măsuri de ordine publică în dinamică, având în vedere protestul fermierilor, transportatorilor şi al persoanelor care realizează transport de persoane în regim de taxi. Convoiul se deplasează pe traseul Ovidiu - DN 3 - municipiul Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, Şoseaua Mangaliei, strada Hărman Arbore şi retur. În acest context, pe traseul respectiv au fost instituite restricţii de circulaţie, pentru a asigura siguranţa participanţilor la trafic şi a protestatarilor", se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa.

Sâmbătă, şoferii a zeci de tiruri şi tractoare care voiau să intre în oraş pentru a protesta au blocat şoseaua de centură a municipiului Constanţa, astfel că poliţiştii şi jandarmii au făcut un baraj în calea acestora pentru a nu se ajunge la blocarea circulaţiei. 

UPDATE 1:

Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, duminică seară, pe DN 1, pe sensul spre Bucureşti din cauza a zeci de autovehicule ale căror şoferi se declară solidari cu transportatorii.

Circa 50 de vehicule au pornit din Parcul Municipal Vest şi au mers cu viteză mică pe DN 1, pe sensul spre Braşov, până la sensul giratoriu de la Păuleşti, unde au întors, iar la această oră, acestea merg pe sensul opus, spre Bucureşti, cu viteză mică, pe ambele sensuri ale drumului, astfel că traficul este perturbat, au precizat, pentru Agerpres, surse oficiale.

Coloana de autovehicule se întinde pe circa 1,5 km.

Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

Știrea inițială:

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) informează că, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor, circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers pe DN 15, între localităţile Câmpia Turzii şi Luna din judeţul Cluj, precum şi pe DN 2, în Vama Siret din judeţul Suceava.

Din această cauză, IGPR le recomandă şoferilor să evite aceste zone, transmite Agerpres. Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

Fermierii din judeţul Dolj au continuat să protesteze pe drumurile naţionale, la Craiova, Calafat şi Bechet

Fermierii din judeţul Dolj au continuat duminică să protesteze pe drumurile naţionale, la Craiova, Calafat şi Bechet, în semn de nemulţumire faţă de condiţiile impuse prin Planul Naţional Strategic 2023-2027 al României, despre care spun că le pun în pericol existenţa fermelor.

Protestele s-au desfăşurat în mişcare, cu utilaje, nefiind zone blocate.

Nemulțumirile protestatarilor



Fermierii susţin că au fost mărite tarifele pe partea de transport şi preţurile la inputurile pentru înfiinţarea culturilor agricole, în timp ce preţurile produselor lor sunt tot mai mici.

"Preţurile la produsele noastre sunt tot mai mici, pentru că acestea sunt stabilite tot de cei care le vând inputurile, iar în aceste condiţii fermierul român se alege doar cu munca pentru alţii", a declarat un fermieri din judeţul Dolj.

La rândul său, fermierul Ştefan Croitoru, membru al Asociaţiei Forţa Fermierilor, a declarat duminică, pentru Agerpres, că la nivelul judeţului fermierii vor continua protestele până în momentul în care, în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii naţionali, Guvernul va soluţiona cererile.

Solicitările fermierilor



Printre solicitările fermierilor se află acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, subvenţii de 3 euro/tonă depozitată pe lună pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale, pentru antreprenorii din agricultură, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent - lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.

Alte propuneri vizează continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023 şi bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel