Discuţiile dintre sindicate şi reprezentanţii Guvernului pe tema Codului Muncii, eșuate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bogdan hossu
bogdan hossu

Întâlnirea de vineri dintre sindicate şi reprezentanţii Guvernului a fost o încercare de manipulare a mişcării sindicale din partea ministrului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte al CNS Cartel Alfa.

Liderul sindical susţine că poziţia ministrului a rămas inflexibilă şi "denotă numai nivelul cultural al domnului ministru al Muncii' care îşi doreşte un Cod al Muncii pentru firmele sale proprii", informează Agerpres.

Sindicatele susţin că nu pot fi de acord cu aprobarea unui Cod al Muncii golit de prevederile Contractului Colectiv de Muncă, care nu face altceva decât să dereglementeze piaţa forţei de muncă, să crească evaziunea fiscală şi munca la negru. "Contractul de muncă ar trebui să fie dezbătut în Parlament, pentru că este unul de o importanţă majoră pentru cei circa 5 milioane de angajaţi şi nu să fie asumat prin răspundere guvernamentală, într-un gest politicianist. I-am transmis primului ministru că nemulţumirea este şi la nivelul agenţilor economici. O mare firmă de construcţii a anunţat CNS Cartel Alfa că sponsorizează acţiunile sindicale cu 3 tone de pietre", a anunţat Bogdan Iuliu Hossu. Acesta a adăugat că 'îl vom da în judecată pe primul ministru, pentru că s-a amestecat în existenţa contractelor colective de muncă pe 2010-2011'.

Ca urmare a lipsei contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, afirmă sindicaliştii, unii agenţi economici au trecut la încheierea de contracte individuale de muncă prin scăderea salariilor şi diminuarea altor drepturi obţinute anterior prin negociere şi au dat ca exemplu un caz de la Iaşi, unde sunt în această situaţia circa 150 persoane.

Reprezentantul Blocului Naţional Sindical, Ioan Pisc, susţine că nu înţelege rostul invitaţiei de vineri la această negociere atâta timp cât primul ministru a refuzat să discute pe marginea articolelor ce privesc Contractul Colectiv de Muncă. Reprezentantul Blocului Naţional Sindical speră ca prin acţiunea de protest ce o vor organiza sindicatele sâmbătă la Oradea, cu prilejul desfăşurării congresului UDMR, vor reuşi să sensibilizeze şi forţa de muncă de naţionalitate maghiară pentru a lupta alături de ei în vederea păstrării unui Cod al muncii european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel