Data actualizării:
Data publicării:

DGASPC, într-o situaţie fără precedent. "Sunt iniţiative ruşinoase". UPDATE

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Facebook
Foto Facebook

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita se confruntă cu probleme financiare fără precedent, după majorarea salariilor angajaţilor.

Alegeri prezidentiale 2024

Problemele financiare ale DGASPC au fost făcute publice la sfârşitul lunii august, când directorul instituţiei a avertizat că s-au terminat fondurile alocate la începutul anului, întrucât au crescut prin lege salariile angajaţilor şi s-a ajuns la situaţia în care nu mai sunt bani nici pentru hrana copiilor aflaţi în sistemul de protecţie. Între timp, DGASPC Harghita a primit fonduri la rectificarea bugetară, atât de la bugetul central, cât şi de la Consiliul Judeţean, dar acestea sunt insuficiente.

Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan, a declarat luni, pentru Agerpres, că, în prezent, dispune de fonduri doar pentru plata salariilor nete ale angajaţilor, fără contribuţiile către bugetul de stat şi pentru achitarea unor facturi urgente, pentru utilităţi sau livrarea alimentelor către centrele de asistenţă.

"Situaţia nu s-a schimbat foarte mult, singura veste pozitivă este că am supravieţuit până acum şi această supravieţuire se datorează unei rectificări şi de la bugetul central şi pentru că CJ a mobilizat nişte fonduri. (...) Am primit 2,7 milioane de lei, dar numai fondul de salarii este 3 milioane şi ne-ar trebui şi aproximativ 1 milion de lei pentru funcţionarea centrelor, deci nu acoperă necesarul nici pentru o lună", a declarat Elekes Zoltan.

Acesta a punctat că s-au făcut foarte multe demersuri. Elekes Zoltan a adăugat că s-a ajuns în această situaţie doar pentru că s-au majorat salariile, instituţia pe care o conduce dând dovadă, până acum, de eficienţă şi încadrându-se în standardele de cost.

După ce situaţia de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a fost prezentată în presă, o fundaţie din Bucureşti a organizat colecte în rândul angajaţilor din penitenciarele Bacău, Miercurea Ciuc şi Codlea, dar şi al deţinuţilor, unii dintre ei fiind de acord să-şi doneze norma de pâine pentru copiii din sistemul de protecţie din Harghita. De asemenea, vânătorii de munte din judeţ au donat sânge iar bonurile de masă primite, alături de alte sume colectate, le-au folosit pentru cumpărarea de alimente pentru centrele de asistenţă din Subcetate, Topliţa şi Bilbor.

"Sunt iniţiative foarte frumoase dar cumva şi ruşinoase pentru un sistem al statului român şi pentru că a trebuit să ajungem aici", a spus Elekes Zoltan.

Angajaţii DGASPC Harghita se află în grevă japoneză de aproximativ o lună, la mişcarea lor de protest alăturându-se şi angajaţii Consiliului Judeţean. În sistemul de protecţie a copilului din Harghita se află 1100 de copii şi adulţi, DGASPC având un număr de 800 de angajaţi, mai notează sursa citată.  

Iată punctul de vedere al autorităților centrale:


Încă de la înființarea sistemului de protecție a copilului, din anul 1997, finanțarea sistemului de protecție a copilului este asigurată din mai multe surse: a) bugetul de stat;

b) bugetul judeţului, în completarea cuantumului prevăzut la lit. a), pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare a serviciilor, din venituri proprii sau din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale;

c) donaţii, sponsorizări şi alte forme private de contribuţii băneşti, permise de lege. Prin Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nr. 6/2017 și prin OUG nr. 63/2017 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2017, Ministerul Finanțelor Publice a repartizat județului Harghita, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată următoarele sume: Harghita: - 17.075 mii lei prin Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nr. 6/2017, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată; 1.918 mii lei prin Ordonanța de Urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2017.

În acest context, trebuie avute în vedere prevederile art. 20 alin. 1 din Ordonanţa de urgenţă nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora “Finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proporţie de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale, aprobate potrivit legii.”

[citeste si]

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că standardele minime de cost nu includ cheltuieli indirecte cum ar fi cele aferente funcționării aparatului propriu al DGASPC, a căror susținere financiară trebuie asigurată integral din bugetul județului și nici cheltuieli de investiții. Din analiza datelor și informațiilor existente la nivel național aceste cheltuieli reprezintă aproximativ 30% din bugetul total al DGASPC destinat protecției copilului. Prin urmare având în vedere că de la bugetul de stat, pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, a fost alocată suma de 18.993 mii lei, contribuția de la bugetul județului Harghita trebuie să fie de aproximativ 10.000 mii lei, în condițiile în care aceasta sumă trebuie să acopere până la 100% standardul minim de cost și integral cheltuielile aferente aparatului propriu, la care se adaugă cheltuielile de investiții. Din analiza datelor și informațiilor referitoare la bugetul de venituri și cheltuieli al DGASPC Harghita, reiese că de la bugetul județului a fost asigurată suma de 5.850 mii lei.

Așa cum se poate observa, de la bugetul județului nu au fost asigurate sumele care să completeze bugetul asigurat de la bugetul de stat, conform prevederilor art. 127 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare. În acest context, dezaprobăm abordarea neprincipială adoptată de către DGASPC Harghita în raport cu prezentarea în fața opiniei publice a dificultăților financiare cu care s-ar confrunta în prezent, în condițiile în care de la bugetul județului nu au fost asigurate sumele necesare în completare, conform legii. Reamintim că potrivit legii, finanțarea DGASPC se asigură de la bugetul de stat în proporție de până la 90%, restul fiind reprezentat de contribuția pe care trebuie să o asigure, la rândul său, autoritatea locală, respectiv Consiliul Județean. În acest context, apreciem că utilizarea imaginii copiilor în scopul inducerii unei stări de emoție în rândul opiniei publice, în condițiile în care finanțarea oferită de la bugetul local pentru DGASPC este cu mult sub cea necesară, este incorectă și lipsită de fundament.

Precizăm că autoritățile centrale au în continuare ca prioritate asigurarea condițiilor optime de creștere și îngrijire a copiilor aflați în sistemul de protecție specială, motiv pentru care, indiferent de situația economică sau financiară înregistrată la nivel național, sumele acordate autorităților locale în acest scop nu au fost niciodată afectate de scăderi sau tăieri. Conform prevederilor legale în vigoare, Ministerul Muncii și Justiției Sociale nu are ca atribuție direcționarea sumelor către direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului. În ceea ce privește finanțarea sistemului de protecție a copilului, Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție formulează propuneri pe baza standardelor de cost și a numărului de beneficiari de servicii, pe care le transmite Ministerului Finanțelor Publice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel