Reuters: Generalul Oleksandr Syrskyi anunță că luptele din estul Ucrainei se intensifică, iar trupele se retrag
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, iar trupele din Kiev s-au retras în poziții noi în cel puțin trei locuri de-a lungul frontului, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi, la Kiev, duminică. 

Trupele ruse au înaintat constant în est, cu punctul focal al luptei aproape de orașul Chasiv Yar și la nord-vest de Avdiivka, pe care forțele ruse l-au capturat în februarie. Oleksandr Syrskyi a anunțat pe Telegram că trupele sale au ocupat poziții noi la vest de satele Berdychi și Semenivka, ambele la nord de Avdiivka, și Novomykhailivka, mai la sud, aproape de orașul Maryinka.

"În general, inamicul a obținut anumite succese tactice în aceste zone, dar nu a putut obține avantaje operaționale," a spus el. Syrskyi a adăugat că brigăzile ucrainene proaspăt odihnite au fost mutate în acele zone pentru a înlocui unitățile care au suferit pierderi.
Ministerul rus al apărării a declarat duminică că forțele sale au preluat controlul asupra satului Novobakhmutivka, aproape de Berdychi, dar armata Ucrainei nu a comentat această afirmație.

Ucraina se așteaptă în prezent la o livrare mult așteptată de ajutor militar american pe care oficialii spun că este crucial pentru respingerea invaziei ruse de doi ani.

Rusia amenință Vestul cu o reacție severă în cazul în care activele sale sunt atinse


Oficialii ruși au amenințat Vestul duminică cu o reacție "severă" în cazul în care activele rusești blocate sunt confiscate, promițând "nesfârșite" provocări legale.


Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia nu va ceda niciodată teritorii cucerite din Ucraina în schimbul restituirii activelor blocate.


"Patria noastră nu este de vânzare," a scris Zakharova pe aplicația de mesagerie Telegram.

"Toate activele rusești trebuie să rămână neatinse, deoarece altfel va fi o reacție severă la jefuirea Occidentului. Mulți din Vest au înțeles deja acest lucru. Din păcate, nu toată lumea."


În replică la războiul Rusiei din Ucraina, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală a Rusiei și cu ministerul finanțelor și au blocat aproximativ 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești în Occident, majoritatea fiind în instituțiile financiare europene, nu americane.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat într-un comentariu separat că încă mai există o mulțime de bani occidentali în Rusia care ar putea fi vizați de măsurile de represalii ale Moscovei.


"Perspectivele pentru provocări legale (împotriva confiscării activelor rusești) vor fi larg deschise," a spus el. "Rusia va profita de acestea și își va apăra interesele nesfârșit."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel