Despădurirea contribuie la transmiterea bolilor de la animal la om
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
defrisare_de_padure
defrisare_de_padure
Despădurirea creează "rezervoare de boli" în vestul și centrul Africii care au dus la declanșarea epidemiei de Ebola și care ar putea provoca și alte epidemii, a declarat luni un om de știință neozeelandez din domeniul medicinei veterinare, informează Xinhua.

Pentru a evita noi epidemii de Ebola sau alți virusuri, este necesar să se înțeleagă procesul care a dus la apariția infecției și să se descopere acele informații care contribuie la monitorizare și supraveghere, a declarat David Hayman, profesor asociat în cadrul Universității Massey.

"Distrugerea pădurilor tropicale în multe regiuni ale lumii face ca populațiile umane și animalele sălbatice să ajungă foarte aproape unele de altele", a precizat într-un comunicat Hayman, care a contribuit la un studiu internațional.

Asociere între virusul Ebola și despăduriri: risc sporit

"Acest lucru durează de decenii, dar legăturile cu virusul Ebola nu au fost bine înțelese. Concluziile noastre sugerează că există un risc sporit de infectare cu Ebola unde există puncte fierbinți de fragmentare a pădurii întrucât animalele ajung să intre în contact cu oamenii", a spus Hayman.

"Efectiv, prin intruziunea noastră în spațiul lor, aducem aceste rezervoare de boală — habitatul în care de obicei purtătorul trăiește, crește și se înmulțește — mai aproape de noi", a adăugat el.

Oamenii de știință au folosit datele prelevate despre răspândirea virusului Ebola pentru a dovedi această asociere în vestul și centrul Africii și au demonstrat că propagarea virusului de la animale la oameni s-a produs în principal în aceste "puncte fierbinți" în care pădurea este fragmentată.

Defrișarea poate contribui la infectarea oamenilor 

"Decidenții din Africa și din lume ar putea întreprinde pași vitali pentru a evita pe viitor fragmentarea pădurii și a contribui la reducerea riscului unor noi epidemii, precum și pentru ameliorarea supravegherii în acele regiuni deja fragmentate, întrucât fragmentarea habitatului animalelor sălbatice ar putea contribui la infectarea oamenilor", a mai apreciat el.

David Hayman a mai fost implicat anterior în cercetări care au descoperit probe privind prezența virusului Ebola la liliecii din vestul Africii, notează Xinhua.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel