Depresia ne împinge spre sinucidere?
Depresia este catalogată drept a treia cauză de sinucidere în rândul persoanelor de orice vârstă, după cum afirmă psihiatrii.
Conform studiilor epidemiologice, prevalența maximă a depresiei majore variază între 5-9% la femei și 2-3% la bărbați, cu valori mai mari între 25 si 44 de ani si un mic vârf în adolescență. Riscul apariței unui episod depresiv major, pe toată durata vieții, ajunge până la 25% pentru femei și 12% pentru bărbați.
Se estimează că 9 din 10 cazuri de sinucidere sunt legate de o anumită formă de tulburare mentală, în general de depresie. De fapt, peste jumătate dintre persoanele care se sinucid suferă de o anumită formă de depresie cum este depresia majoră sau tulburările bipolare (schimbări extreme de dispoziție).
Se poate spune că există practic o legătură între aceste două fenomene a căror dezvoltare este întotdeauna un subiect cu multiple fațete. Se știe că anumite molecule cum este și cazul serotoninei (hormonul fericirii) joacă un rol important în apariția depresiei și deci probabil în dorința de sinucidere.
Potrivit specialiștilor, această afecţiune împiedică persoana să mai simtă succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine şi ajunge să se autoanalizeze cu multă severitate, ajungând până la intransigenţă.
Cum putem trata depresia?
Tratamentul pentru depresia constă în terapie pshihologică și antidepresive ori o combinație între ele.Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului și de gravitatea simptomelor , medicul fiind singurul care stabilește ce terapie ar trebui să urmeze pacientul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News