De unde provine superstiția ”vineri 13”
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vineri 13
vineri 13

Economia globală pierde în fiecare zi de vineri 13 între 700 și 800 de milioane de dolari, pentru că oamenii refuză să facă afaceri așa cum obișnuiesc în restul anului. Cei mai mulți evită să se urce în avion. Unele aeroporturi exclud poarta 13, iar spitalele se feresc de camera 13. Dar care este istoria acestei superstiții?

În primul rând, la Cina cea de Taină, cel despre care se spune că l-a trădat pe Iisus, Iuda, a fost al 13-lea invitat. Apoi, crucificarea Mântuitorului a avut loc vineri. Unii cărturari susțin că Adam a înfăptuit Păcatul Originar într-o zi de vineri.

În același timp, vechiul Cod babylonian Hammurabi sare peste cifra 13 când listează legile. Egiptenii cred că viața de apoi este a 13-a etapă a vieții.

Mult mai târziu, Regele Philip al IV-lea Franța a ordonat persecutarea Cavalerilor Templieri pe 13 octombrie, vineri, 1307. În anii ce au urmat, mai mulți membri ai Ordinului au fost torturați și executați.

”Dacă nimeni nu s-ar mai obosi să ne învețe despre toate aceste superstiții precum vineri 13, am putea, în fapt, să le ignorăm”, spune Stuart Vyse, profesor de psihologie al Universității Connecticut din New London, pentru National Geographic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel