Data publicării:

De ce trebuie impozitate vânzările de drepturi litigioase

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
retrocedari dece
retrocedari dece

Alegeri prezidentiale 2024

Premierul Victor Ponta a anunțat miercuri că impozitul pentru cumpărătorii de drepturi litigioase va fi stabilit la 85%. Problema retrocedării proprietăților este una foarte importantă, cu o semnificativă pondere economică. Avocatul Ioan Sabău explică faptul că este normal ca vânzarea de drepturi litigioase să fie impozitată la fel ca orice tranzacție, menționând însă că procentul de 85 este unul exagerat.

”Până acum, vânzarea de drepturi litigioase erau în afara unor măsuri fiscale. Să fie impozitate ca orice vânzare. Mișcarea lui Ponta e una speculativă. După 94 au ieșit o sumedenie de persoane care își revendică drepturi prin urmași, au apărut intermediari care au cerut să cumpere ei”, a declarat pentru DeCe News Problema proprietăților a fost finalizată în șase luni, maxim un an, în majoritatea țărilor europene.

Șase persoane la un singur drept litigios

”Ar trebui să avem în proprietate tot pământul de aici până în Siberia ca să le dăm tuturor celor care au pretenții. La același drept apar vreo cinci șase proprietari. Toate din cauza unor parchete de doi bani, puse pe aranjamente, în special primari. Cumulul financiar este mare. Trebuie reglementată situația pentru că cei care cumpără drepturi litigioase se gândesc la aranjamente prin autorități locale. Pe bani puțini, oamenii vând”, mai spune dl. Sabău

El a precizat că impozitul de 85% nu este unul normal, o cifră a impozitului de maxim 20% fiind suficientă pentru cumpărătorii de drepturi litigioase.

Majoritatea fostelor țări comuniste din Europa au rezolvat problema retrocedării proprietăților la șase luni, maxim un an, de la căderea regimului dictatorial.

Premierul Victor Ponta spunea ieri că restituirea în natură a proprietăților naționalizate de regimul comunist va deveni prioritară. El explica faptul că despăgubirile vor fi conturate pe trei principii: restituirile se vor face pe șapte ani, clădirile retrocedate își vor păstra 20 de ani destinația actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel