Data publicării:

De ce ne este foame mai mult seara decât dimineața

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ai observat probabil că începe să-ţi fie foame după 10 seara şi nu-ţi explici cum, la primele ore ale dimineţii, nu simţeai nevoia să mănânci dar se întâmplă mereu aproape de miezul nopţii? Iată explicaţia ştiinţifică.

Uneori ne trezim că am vrea să mâncăm ceva chiar înainte de culcare, seara târziu, de parcă nu am fi mâncat nimic toată ziua! Şi asta în condiţiile în care dimineața, dimpotrivă, senzația de foame aproape că lipseşte. Din acest motiv, nu de puţine ori, sărim peste micul dejun şi servim cina după 10 seara. Dar cât de mult ne afectează acest lucru?

De ce ni se face foame seara

Fiziologic vorbind, termenul „post” este folosit pentru a descrie starea metabolică a unei persoane care nu a mâncat timp de câteva ore. Corpul nostru intră în această stare de repaus alimentar imediat ce este finalizat procesul de digestie. De regulă, acest lucru se întâmplă noaptea sau la aproximativ 4 ore după ultima masă. 

Specialiştii în nutriţie spun că, de obicei, mesele principale ale zilei - micul dejun, prânzul și cina, conțin o mulțime de carbohidrați, fapt care este chiar benefic pentru organism. Şi asta pentru că aceşti carbohidrați sunt principala noastră sursă de energie iar celulele creierului și mușchii preferă carbohidrații în locul grăsimilor, explică cei de la Cleveland Clinic.

Şi totuşi, uneori mâncăm mai mulți carbohidrați decât are nevoie corpul nostru. Trebuie ştiut faptul că excesul de carbohidrați este transformat în lanțuri complexe de glucoză numite glicogen, iar apoi este stocat în ficat și în mușchi. Iar atunci când nu mâncăm pentru o perioadă lungă de timp, glucoza din sânge scade. Iar pentru a satisface nevoile energetice ale organismului, ficatul descompune glicogenul stocat și transmite energie organismului, astfel încât acesta să poată continua să-și îndeplinească sarcinile.

Principalul motiv pentru senzația mare de foame din timpul serii este că între cină și ora de culcare a trecut prea mult timp. Astfel, organismul dă semnale de alarmă, mai precis trasnmite creierului următorul mesaj: dacă nu mănânci acum, atunci voi începe să consum din rezerve.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel