De ce l-a plimbat Regina pe Ceaușescu în caleașcă
Data publicării:
Autor: bchirieac, Bogdan Chirieac
WhatsApp
bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Lumea comunistă a fost zguduită în 1978, când Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord l-a plimbat cu caleașca prin Londra pe dictatorul român Nicolae Ceaușescu. La vremea respectivă, s-a crezut că onorul nemaiîntâlnit pentru un lider comunist s-a datorat faptului că N. Ceaușescu semnase contracte de un miliard de dolari cu industriașii englezi. Văzând, însă, poziția de astăzi a guvernului britanic față de români, mă gândesc că poate motivul era, totuși, altul.

La sfârșitul acestui an, românii și bulgarii vor avea drept de ședere și de muncă în Regatul Unit. S-a scurs perioada de șapte ani, maximum-ul acceptat în UE, până când cetățenii unui stat nou membru pot avea restricții pe piața muncii. În fond, definiția Uniunii Europene ține de libera circulație a persoanelor, bunurilor, capitalurilor și serviciilor, totul bazat pe democrație și respectarea drepturilor omului. Presa din Marea Britanie – neavând un Sergiu Nicolaescu de incinerat și nici un OTV de închis – a început să facă scandal în legătură cu invadarea insulei britanice de către emigranți din România și Bulgaria. Argumentele de bun-simț conform cărora, cine a fost de plecat, a plecat deja și că, cel mult, mai sunt câteva mii de tineri, anual, care-și pot încerca norocul în Anglia, n-au avut niciun succes la public.

Presa liberă din Marea Britanie poate nu este deontoloagă în vremuri de criză, poate că are accente periculoase de xenofobie și rasism, poate că este populistă, dar e presă. Problema începe atunci când guvernul britanic, cu premierul Cameron în frunte, se gândește la măsuri de oprire a venirii românilor și plătește spoturi publicitare pentru a-i descuraja pe români și pe bulgari să-și exercite drepturile de europeni.

Parcă prea des în ultima vreme, din înțeleptul Occident vin lovituri cumplite către Estul Europei. Astfel, raportul pe Justiție despre România cere să fie luate măsuri pentru ca presa să nu-i mai critice pe judecători și procurori. Acum, premierul Cameron cheltuiește bani pentru a opri libera circulație a unor cetățeni prin Europa, doar fiindcă sunt români. În perioadele de criză economică profundă, așa cum este aceasta prin care trecem, în general, minoritățile etnice, sexuale, religioase și săracii devin ținte predilecte. Așa se întâmplă cu guvernul Cameron astăzi. Nicolae Ceaușescu nu lăsa niciun român să părăsească țara. Cei puțini care reușeau o făceau după ani întregi de șicane sau pur și simplu riscându-și viața și trecând Dunărea înnot. Astăzi, mă gândesc că Majestatea sa Regina l-o fi plimbat pe Ceaușescu cu caleașca și pentru a-i mulțumi că nu-i lăsa pe români să strice aerul din Regat. Iar Cameron ar putea cădea în admirația guvernatorului Băsescu, dacă ne-ar lua pașapoartele și cărțile de identitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel