Data publicării:

Custodele Coroanei, Margareta: Ce se va întâmpla cu arhiva Casei Regale

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Principesa Margareta
Principesa Margareta
Custodele Coroanei Române, Margareta, a efectuat, joi, o vizită la Arhivele Naţionale ale României, prilej cu care a afirmat că îşi doreşte colaborarea cu specialiştii instituţiei pentru punerea în ordine a arhivei contemporane a Casei Regale. 

„Noi ne gândim că trebuie să punem puţin în ordine arhiva noastră. Ea este destul de bine ordonată, dar trebuie să avem şi o colaborare cu specialiştii”, a declarat Custodele la sfârşitul vizitei.

Arhiva contemporană a Casei Regale ar putea ajunge în posesia Arhivelor Naţionale. „Poate că da. Noi discutăm despre asta de câţiva ani. Dar în primul rând trebuie pusă în ordine, aşa am vorbit cu domnul director. S-o facem poate în această vară şi după aceea trebuie poate creată o structură specială pentru asta. Încă este în discuţie”, a adăugat Custodele Coroanei.

Potrivit principelui Radu, „Săvârşinul ar trebui să păstreze arhiva familiei în sensul dinastic şi personal”. „Când vine momentul, ele trebuie puse sub o administrare profesionistă. Ea cuprinde exilul ('48 - '89), perioada de după 1989, cu tot procesul contemporan, când Regele s-a întors şi a fost oprit, când a fost invitat să revină. Şi, puţin câte puţin, arhiva se transformă într-un fel de arhivă profesională, cu toate activităţile”, a declarat principele, potrivit Agerpres.

Vizită în Danemarca

El a anunţat că MS Margareta va efectua o vizită în Danemarca, menţionând că acţiunile contemporane ale Casei Regale se bazează foarte mult pe cele trecute. „Regele a început 'Vizitele NATO' în '97 şi una dintre primele ţări a fost Danemarca. Acum, în 2019, 22 de ani mai târziu, Majestatea Sa face o nouă vizită în Danemarca. Şi nu doreşte să se ducă să facă o conferinţă despre România undeva. Vrea să meargă în locul unde a ţinut-o Regele în '97. Şi pentru asta îţi trebuie arhiva, să vezi ce program a avut”, a mai spus principele Radu.

Referindu-se la vizita efectuată la Arhivele Naţionale, Custodele Coroanei a remarcat pasiunea cu care lucrează specialiştii instituţiei. „Am văzut mai mult decât nişte documente. Oamenii sunt pasionaţi, profesionişti şi dedicaţi. Asta m-a impresionat foarte mult. Diversele tehnici sunt foarte interesant de văzut”, a spus MS Margareta.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel