Data publicării:

Japonia caută o relație stabilă cu China dar rămâne fermă pe poziții, afirmă noul ministru de Externe

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Noul ministru de Externe al Japoniei, Takeshi Iwaya, a subliniat miercuri dorința Japoniei de a construi o relație stabilă și constructivă cu China, bazată pe interese comune, dar a avertizat că Tokyo va adopta o poziție fermă față de provocările din partea Beijingului.

Declarațiile sale vin în contextul în care relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat din cauza intensificării prezenței militare chineze în regiune și a consolidării legăturilor de securitate dintre Japonia și Statele Unite.

"Ne dorim să colaborăm reciproc pentru a dezvolta o relație constructivă și stabilă", a declarat Iwaya în prima sa conferință de presă, la o zi după numirea sa în funcție de către noul prim-ministru, Shigeru Ishiba.

Ministrul Iwaya a exprimat dorința de a se întâlni cât mai curând cu omologul său chinez, Wang Yi, pentru a discuta deschis și sincer despre relațiile bilaterale. Cu toate acestea, o dată exactă pentru această întâlnire nu a fost stabilită.

Iwaya a recunoscut că există multiple provocări între cele două țări, dar a subliniat și potențialul de colaborare. „Japonia și China sunt două mari puteri responsabile pentru pacea și prosperitatea în regiunea noastră și în întreaga lume”, a spus el, adăugând că se așteaptă ca China, ca mare putere, să adopte un comportament responsabil.

În același timp, ministrul japonez a avertizat asupra tentativelor de schimbare unilaterală a status quo-ului în Asia de Est și a subliniat necesitatea implementării unui sistem care să descurajeze astfel de acțiuni. Totuși, el a punctat că este esențială construirea unei relații de încredere prin dialog, cu prudență și perseverență.

Relațiile dintre China și Japonia au fost tensionate în ultimii ani, pe fondul extinderii prezenței militare chineze în apropierea arhipelagului nipon și a unor incidente care au afectat cetățenii japonezi pe teritoriul chinez. De asemenea, controversa privind deversarea apei contaminate de la centrala nucleară de la Fukushima a contribuit la înrăutățirea relațiilor.

Miercuri, președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe noul premier japonez Shigeru Ishiba, exprimându-și speranța că cele două țări vor continua să colaboreze pe baza principiilor și consensurilor stabilite anterior. Xi a subliniat importanța promovării unei relații strategice reciproc avantajoase și a construirii unei relații stabile și constructive între China și Japonia.

În trecut, Ishiba a fost criticat de Ministerul de Externe chinez pentru vizita sa în Taiwan, o insulă autonomă revendicată de China, subliniind importanța evitării conflictelor în Strâmtoarea Taiwan. Beijingul a reamintit Japoniei „colonizarea și crimele comise” pe insulă în perioada ocupației japoneze, scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel