Data publicării:

Cursa pentru tratamentele împotriva obezității "se încălzește". Acțiunile Roche au luat avans. Am putea avea un nou medicament-minune începând cu 2030 - Reuters

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Roche Holding se alătură cursei pentru medicamente pentru obezitate cu o afacere Carmot de 2,7 miliarde de dolari.

Roche Holding a fost de acord să preia dezvoltatorul necotat de medicamente pentru obezitate Carmot Therapeutics pentru 2,7 miliarde de dolari în avans, alăturându-se unei liste de concurenți care încearcă să provoace producătorii dominanti de medicamente pentru slăbit Novo Nordisk și Eli Lilly.

Cel mai promițător medicament candidat al țintei de preluare din SUA, o injecție o dată pe săptămână numită CT-388, este un agonist dublu al receptorului GLP-1/GIP, precum Mounjaro de la Lilly sau Zepbound. Agonistul este acea substanță chimică care se leagă de un receptor și activează receptorul pentru a declanșa un răspuns biologic.

Carmot, noul medicament revoluționar, ar putea intra pe piață în 2030

Medicamentul Carmot este gata să fie testat pe oameni în a doua dintre cele trei etape ale experimentului, cu o posibilă lansare pe piață în anii 2030, a declarat luni pentru Reuters șeful diviziei de produse farmaceutice a Roche, Teresa Graham.

Liderul de pe piața medicamentelor pentru slăbire, Novo, este în avans cu injectarea sa Wegovy, un singur agonist al receptorului hormonal GLP-1 intestinal. Cererea copleșitoare a făcut grupul să se lupte pentru a crește producția.

Acțiunile Roche au crescut cu 2,4%, până la șase săptămâni la 1115 GMT, compania fiind optimistă în privința pieței produselor de slăbit, estimată de unii analiști că va ajunge până la 100 de miliarde de dolari, va avea parte de o concurență intimidantă.

„Piețele sunt suficient de mari pentru produsele „și eu”/"me too", în special atunci când sunt oferite la prețul corect”, au spus analiștii Zuercher Kantonalbank într-o notă.

Graham de la Roche spune că CT-388 ar putea deveni cel mai bun medicament pentru obezitate din clasa GLP-1, fie singur, fie în combinație cu alte medicamente. 

„Sunt șanse ca pierderea în greutate să se întâmple mai repede și tolerabilitatea este poate una dintre problemele mai mari”, a spus Graham.

Printre ofertele recente pentru achiziționarea de proiecte de dezvoltare a medicamentelor pentru obezitate, AstraZeneca a fost de acord luna trecută să plătească până la 2 miliarde de dolari pentru drepturile la o pastilă experimentală de la Eccogene din China. 

Noul CEO Roche, Thomas Schinecker, care urmărește o varietate de domenii terapeutice pentru a compensa scăderea vânzărilor de oncologie, a stabilit un ritm alert pentru a restabili o rută de dezvoltare care a fost marcată de eșecuri majore ale studiilor imunoterapiei Alzheimer și cancerului anul trecut.

Noi speranțe pentru pacienții diagnosticați cu boli intestinale

Roche a fost de acord în octombrie să plătească o sumă inițială de 7,1 miliarde de dolari către Roivant și Pfizer pentru drepturile asupra unui nou medicament pentru boala inflamatorie intestinală.

Conform acordului Carmot, care se așteaptă să se încheie în primul trimestru al anului 2024, noii proprietari vor primi până la 400 de milioane de dolari în plus față de plata în avans, dacă vor fi atinse anumite etape, a spus Roche.

Pentru producătorul de medicamente elvețian, afacerea marchează o revenire la un domeniu GLP-1 pe care l-a abandonat în 2018, când filiala sa Chugai a vândut în avans drepturile asupra unei pilule experimentale lui Lilly pentru 50 de milioane de dolari.

„Acesta este un loc în care aveam nevoie ca știința să evolueze la un alt nivel”, a spus Graham de la Roche.

Carmot a fost co-fondată în 2008 de vechiul CEO Stig Hansen.

Hansen a devenit la începutul acestui an CEO al Kimia Therapeutics, care a fost separat din Carmot pentru a se concentra pe descoperirea de noi medicamente pentru boli metabolice.

Portofoliul Carmot include o serie de medicamente-pilot pentru hormoni intestinali, sub formă de pastile și injecții, care vizează tratarea obezității la pacienții cu și fără diabet, a spus Roche.

În fine, Roche dă asigurări că medicamentul principal al lui Carmot ar putea fi cel mai bun din clasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel