Cum te salvezi pe timp de criză economică. Ponturi pentru români
Remus Borza, salvatorul Hidroelectrica, a spus, la DCNews, care sunt avertizorii ce adâncesc îngrijorarea cu privire la o iminentă criză.
„Criza economică are bisturiul pregătit și vine să taie în carne vie la zece ani de la criza din 2009 și la 20 de ani de la penultima criză, din 1999. Din păcate, nu învățăm nimic din greșelile trecutului, ba mai mult, cu aceeași inconștiență și candoare, le repetăm și azi. De la marea criză din 1929, crizele globale s-au succedat după un anumit algoritm confirmat și statistic. După un ciclu de creștere economică de șapte până la zece ani, urma o criză între doi până la cinci ani. Nimic nou sub soare. Această succesiune creștere-scădere economică se repetă de mii de ani. Biblia este cea care ne descrie pentru prima dată acest tipar. Șapte ani de ploi, recolte bogate și prosperitate. Șapte ani de secetă, sărăcie și foamete.
Toate marile crize din ultima sută de ani au debutat în SUA. În 2018 și 2019, am avut mai mulți avertizori care anunțau încheierea unui ciclu de creștere economică și prevesteau recesiunea. Cu tot optimismul afișat de președintele Donald Trump, economia americană scârție. În Statele Unite s-a înregistrat o creștere economică de doar 0,2%. Este și motivul pentru care Banca Centrală a SUA (Federal Reserve - Fed), pentru prima dată în 11 ani, a scăzut dobânda de referință. Se mai întâmplase în 2008, când a debutat marea criză! Responsabilii de la Casa Albă studiază diverse măsuri pentru a stimula economia americană. Mult mai grav este ceea ce se întâmplă cu producția industrială în Germania, care, din octombrie 2018, de la o lună la alta, scade cu 3, 4%. Germania a încheiat trimestrul II pe minus, adică economia s-a contractat.
Italia, țară în care trăiește o comunitate importantă de români, se află deja în recesiune. Nici Rusia nu se simte prea bine. În aceeași situație e și China, înregistrând cea mai mică creștere economică din ultimii 17 ani, pe fondul războiului comercial cu Statele Unite. Investiţiile chineze în Europa au scăzut cu 80% în primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, ca urmare a escaladării tensiunilor comerciale ce au dus la încetinirea economiei chineze. Și Marea Britanie a avut o creștere în trimestrul II de doar 0,2%. După Brexit, analiștii se așteaptă să intre în recesiune. Toate aceste date arată inevitabilul: criza se apropie", a spus Remus Borza la DCNews.
Pont pentru cetățeanul de rând
Întrebat cum poate să se pregătească cetățeanul simplu pentru criza ce bate la ușă, Remus Borza a răspuns astfel: „Criza, precum în 2009, ne va găsi cu cămara goală, cu deficite structurale, bugetare și de cont curent cât Casa Poporului. Cu ce o să hrănești poporul în criză? E o întrebare la care cei care conduc România trebuie să găsească cât mai repede răspuns. Criza nu oferă decât soluții dureroase. Să ne aducem aminte de ce s-a întâmplat în 2009-2010. În ceea ce-l privește pe cetățeanul de rând, este bine să devină mai chibzuit în cheltuirea banilor, să mai pună ceva mărunțiș la ciorap, să vândă ce are de vândut azi, terenuri și imobile, și să se abțină să cumpere astfel de proprietăți și implicit titluri de valoare. Le va putea cumpăra mai ieftin cu 10-20% peste un an. Economiile în aur sunt binevenite pe orice vreme de recesiune sau de creștere economică. În rest, să ne rugăm Domnului să trecem cu bine și de criza asta".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News