Cum s-a numit prima dată Poliția Română. De ce luminile girofarurilor au culorile albastru și roșu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Poliția Română
Sursa foto: Facebook Poliția Română
Tu știi cum s-a numit prima dată Poliția Română și de ce girofarurile mașinilor pe care le folosesc au culorile albastru și roșu?

Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul. În acele timpuri, a fost creată Instituția Agiei, scrie shtiu.ro. În anul 1806, organele de pază şi ordine din București primesc denumirea generică de POLIŢIE.

De ce luminile girofarurilor mașinilor de poliție sunt albastre și roșii

Inițial, în SUA, mașinile de poliție aveau amplasată doar o lumină roșie care nu era intermitentă. Alegerea culorii roșii a becului a fost asociată cu faptul că la vederea acestei nuanțe, șoferii sunt nevoiți să oprească. Fix ca la semafor. Ulterior, automobilele au fost dotate și cu o lumină albastră pentru a se diferenția de stopurile roșii ale mașinilor comune.

Prima mașină de poliție a apărut în 1899 în Akron, Ohio și era electrică, scrie autoblid.ro

Primul drapel al Poliţiei "pe care era pictat chipul Maicii Domnului şi cel al Îngerului Bunei Vestiri" a fost înmânat în 1822 marelui agă Mihăiţă Filipescu de către domnul Grigorie Dimitrie Ghica.

Prima lege a Poliției Române apare în 1850. Polițiștii aveau patru mari îndatoriri: să vegheze pentru liniştea cea dinăuntru a oraşului sau târgului, să vegheze pentru dezrădăcinarea răului, cum sunt tâlhării, pungăşii etc, să vegheze pentru buna stare a sănătăţii locuitorilor din oraşe, să vegheze pentru ca zidirea caselor şi prăvăliilor să fie făcută în siguranţă s.a.

Ziua Poliției Române se sărbătorește, din anul 2002, pe 25 martie, odată cu sărbătoarea creștină Buna Vestire. Ziua Poliției este cuprinsă și în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române (legea nr. 218/ 23 aprilie 2002, publicată în M.O. nr. 305 din 9 mai 2002).

Poliția Română (Inspectoratul General al Poliției Române — IGPR) este principala instituție pentru aplicare a legii din România - instituție specializată a statului care exercită atribuții privind prevenirea, descoperirea și cercetarea în condițiile legii a tuturor infracțiunilor. Este condusă de un inspector general, având rang de secretar de stat.

Vezi și: Cum se fac astăzi angajările din sursă externă în poliție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel