Cum pui corect ștampila pe buletinul de vot. În ce situații se anulează votul
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Iată cum poți evita situația în care votul să-ți fie anulat!

Pe 9 iunie, românii  merg la urne pentru a participa la alegerile europarlamentare și locale. În această zi, vor fi aleși reprezentanții României în Parlamentul European, dar și primarii și consilierii locali.

Având în vedere că anul 2024 este un an electoral cu patru serii de voturi și alegeri comasate, este esențial să cunoaștem procedurile corecte de vot, inclusiv modul corect de aplicare a ștampilei pe buletinele de vot și locațiile desemnate pentru votare. Iată câteva informații utile:

Ce spune legea

"Conform art 85 din Legea 115/2015 actualizată pe 2024:

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.

Ștampila cu mențiunea „VOTAT” trebuie să fie rotundă și astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul în care se aplică.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Conform Hotărârii BEC nr.154H/21.05.2024 sunt considerate voturi valabil exprimate, buletinele de vot în următoarele situații:

ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;

ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă;

ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot);

ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ștampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi nule, următoarele buletine de vot găsite în urne:

buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare;

buletinul de vot care are alt model decât cel legal aprobat;

buletinul de vot pe care a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT” care are alt model decât cel legal aprobat;

buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”;

buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere;

buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ștampile au fost tăiate/anulate de alegător;

buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor și nu atinge niciun patrulater;

buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel