Cum funcționează universul? Dialog inspirat de Stephen Hawking la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Editura Humanitas lansează o invitație la Librăria Humanitas de la Cișmigiu vineri, 20 ianuarie, ora 19, la un dialog despre găurile negre, spațiu, timp și Univers, inspirat de Stephen Hawking. Invitați: Gheorghe Stratan (cercetător IUCN-Dubna și IFIN- HH, Măgurele și traducător al cărților lui Stephen Hawking), Gina Isar (Institutul de Științe Spațiale), Adrian Sonka (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu"), Vlad Zografi (coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas). Moderator: Corina Negrea (Radio România Cultural).
Daca ati discutat vreodata despre gaurile negre sau despre Big Bang si evolutia universului, acest lucru s-a intamplat si gratie cartilor lui Stephen Hawking. Un fizician si cosmolog care pe 8 ianuarie a implinit 75 de ani, in ciuda unei boli, scleroza laterala amiotrofica sau boala Lou Gehrig, care nu ii lasa sanse prea mari de supravietuire. Diagnosticul dat inca de la inceputul carierei nu l-a impiedicat sa isi continue cercetarile si sa devina in timp un prolific popularizator al stiintei si, posibil, cel mai cunoscut fizician dupa Einstein.
Calculele si observatiile lui Stephen Hawking si a echipelor din care a facut parte sunt cele care au aratat ca gaurile negre emit radiatie si ca in decursul a miliarde de ani ele se evapora. Trecand odata cu el de la singularitatile gaurilor negre aflate in mijlocul galaxiilor, catre care au inceput sa se indrepte telescoapele, la cea care a declansat Big Bang-ul, am putut afla informatii despre originea si expansiunea Universului.
Prima dintre cartile lui Hawking, O scurta istorie a timpului, publicata in 1988, a stat in lista de bestseller-uri a Sunday Times pentru patru ani dupa publicare. In ea se gasesc raspunsuri la intrebarile care i-au ghidat cercetarea: Cum s-a nascut universul? Este timpul reversibil? Este spatiul nemarginit? Exista si alte dimensiuni spatiale, care scapa perceptiei noastre? Arta lui Hawking e de a gasi imagini intuitive, pregnante, prin care stimuleaza fantezia si curiozitatea oricarui cititor, fie ca este sau nu initiat in fizica fundamentala. Succesul cartii continua si acum, volumul ajungand la vanzari de peste 10 milioane de exemplare in toata lumea.
Cercetarile au fost insotite de publicarea a sute de articole si de scrierea unor noi carti, pentru adulti sau copii, si o biografie. La Editura Humanitas au aparut: Scurta istorie a timpului (1994); Visul lui Einstein si alte eseuri (1997); Universul intr-o coaja de nuca (2004); (impreuna cu Leonard Mlodinow) O mai scurta istorie a timpului (2007); Marele plan (2012); Teoria universala. Originea si soarta universului (2014); Scurta istorie a vietii mele (2015); (impreuna cu Lucy Hawking) George si cheia secreta a universului (2009), George in cautare de comori prin Cosmos (2010), George si Big Bangul (2012) si George si codul indescifrabil (2016). Biografia sa este relatata si in cartea lui Jane Hawking Dragostea are 11 dimensiuni: Viata mea cu Stephen Hawking (Humanitas, 2013).
Stephen W. Hawking s-a nascut pe 8 ianuarie 1942, exact in ziua cand se implineau trei sute de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Dupa studii la Oxford si un doctorat sustinut la Cambridge, Hawking devine titularul Catedrei de matematica de la Cambridge, catedra in fruntea careia s-a aflat, cu trei secole in urma, Isaac Newton. Impreuna cu Roger Penrose a elaborat teoria asupra gaurilor negre si a demonstrat ca, in conformitate cu relativitatea generala, spatiul si timpul trebuie sa fi avut un inceput in marea explozie (Big Bang). In ciuda bolii care l-a tintuit in scaunul cu rotile, Hawking si-a continuat cercetarile, aflandu-se in prima linie a fizicienilor care cauta o teorie unificatoare ce ar explica intregul univers. Pe de alta parte, a publicat lucrari destinate publicului larg, in care a oferit o imagine intuitiva asupra cercetarilor de varf din fizica fundamentala.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News