Cum ajung unele persoane obeze ținând dietă. Cea mai mare greșeală. Nutriționist: "Un mecanism autodistructiv"
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Andres Ayrton)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Andres Ayrton)
Cori Grămescu a vorbit despre slăbit și mecanismul prin care unele persoane ajung obeze ținând... dietă.

"În slăbire, în teorie, lucrurile sunt relativ simple - faci deficit caloric, în esenţă mănânci mai puţin şi te mişti mai mult şi pe termen scurt vei slăbi. Cu cât deficitul caloric este mai mare, pe termen scurt, subliniez, vei slăbi mai mult. Termen scurt înseamnă orice între 3 săptămâni şi un an, dar majoritatea celor care au nevoie să slăbească atât de mult ţin dieta câteva săptămâni.

Problema cu acest gen de abordare este că pe termen lung îţi strică fundamental relaţia cu mâncarea - începi să priveşti lucrurile pe termen scurt, pierzi din vedere consecinţele pentru sănătate pentru că te concentrezi doar pe numărul de kilograme şi construieşti în mintea ta un sentiment permanent de urgenţă ("Vreau să slăbesc repede") şi nemulţumire ("Nu mă mai suport, trebuie neapărat să schimb ceva"). 

"Mecanism autodistructiv"

Mai mult decât atât, etapele de înfometare sunt inevitabil întrerupte de episoade tot mai violente de mâncat excesiv, adeseori cuplate cu mâncatul pe fond emoţional şi asta agravează imaginea de sine în sens negativ, creionând totodată sentimentul constant de dezamăgire faţă de incapacitatea de a atingele propriile obiective şi dorinţe. Un astfel de comportament este nu doar destabilizant pentru starea emoţională, ci şi pentru sănătate - el corelează foarte puternic cu sedentarism, creştere accelerată în greutate, tulburări cardio-metabolice şi probleme de digestie. 

Cei mai mulţi oameni care sunt supraponderali, la un moment dat, ajung obezi printr-un astfel de mecansim autodistructiv, întreţinut de impulsivitate şi nevrotism ca şi trăsături de personalitate ce predispun la astfel de comportamente.  Nu veţi putea ieşi din acest cerc vicios aplicând tot aceleaşi mecanisme prin care aţi ajuns acolo.

Ceea ce funcţionează este o recalibrare sistemica a relaţiei cu propriul corp, iar asta este rolul protocoalelor de management al greutăţii. Este o abordare integrativă, blândă şi personalizata prin care clienţii sunt echipaţi cu informaţii stintifice care să îi ajute să ia decizii corecte, sunt sprijiniţi să înceapă să conştientizeze mecanismele prin care ajung să tot apeleze la mâncare pentru confort emoţional sau social şi sunt motivaţi să adere la comunităţi şi programe care sunt aliniate cu obiectivele lor pe termen lung", a explicat Cori Grămescu.

Cori Grămescu, plan de slăbit pentru persoanele care suferă de obezitate

"În adresarea sistemică a obezității, prioritizez reducerea perimetrului taliei și creșterea nivelului de mișcare non-fitness pentru a elimina una din cauzele instalării obezității - rezistența la insulină.  Obezitatea este o afecțiune complexă, care determină modificări la nivelul trăsăturilor de personalitate, schimbă echilibrul hormonal și destabilizează metabolismul. De aceea, clienții care suferă de obezitate trebuie sprijiniți în a reconstrui, în primul rând, un sistem de autoreglare emoțională prin care să înceapă să navigheze eficient zbaterile de zi cu zi, iar pentru acest scop relația cu coachul este un vehicul esențial. 

Apoi, mișcarea zilnică și dieta echilibrată au sensul de a echilibra sistemul hormonal și, în timp, întreaga funcționare a metabolismului, câtă vreme aceste schimbări sunt urmate consecvent. Scopul final al programelor de management al greutăţii pentru tratamentul obezității este să echipeze clienții cu un set de abilitați de control flexibil al propriilor impulsuri, cu o serie de cunoștințe coerente despre nutriţie sănătoasă și noi comportamente de alinare emoțională prin care să poată naviga ani de zile alegerile constante pe care le vor avea de făcut în viața de zi cu zi. 

Când vorbim de intervenții în obezitate, planul de acțiune înseamnă prioritizarea schimbărilor constante, blânde, în alegerile de zi cu zi și întărirea încrederii în abilitatea propriei persoane de a naviga aceste alegeri pe termen lung", a explicat Cori Grămescu, cu ceva timp în urmă, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel