Croația, pregătită să treacă la moneda euro
Croația este pregătită să intre în ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb) în 2020, un prim pas spre aderarea la zona euro, a declarat ministrul croat de Finanţe, Zdravko Maricca, potrivit agenţiei Hina.
Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.
Zdravko Maric a precizat că dorinţa guvernului croat este să adere la ERM II până în 2020, urmând ca în următorii doi ani să îndeplinească criteriile referitoare la cursul de schimb, preţuri, deficit şi datorie publică. Întrebat fiind dacă va trebui să fi organizat referendum pentru aderare la euro, Maric a spus că a fost organizat un referendum în momentul în care Croaţia a aderat la Uniunea Europeană, iar aderarea la UE include şi adoptarea euro.
La rândul său, vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus că Executivul comunitar sprijină Croaţia în drumul său spre zona euro nu doar politic ci şi printr-un program de reforme structurale.
În luna iulie a acestui an, Bulgaria a depus cererea pentru a intra în ERM II, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro. În plus, Bulgaria, ţară a cărei monedă (-leva-) este legată de euro via consiliul monetar, este prima din afara zonei euro care va încerca să adere la uniunea bancară europeană, care permite Băncii Centrale Europene să-i monitorizeze principalele bănci.
Ce face România pentru trecerea la moneda euro
În acest moment, România a făcut un prim pas pentru a trece la moneda euro, respectiv înființarea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro, urmând a se ocupa de conceperea şi elaborarea documentelor asumate.
Dacă va opta la trecerea euro, România este obligată să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) cel puțin doi ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioada.
Mecanismul European al Ratelor de Schimb (European Exchange Rate Mechanism -ERM-) a fost un sistem introdus de către Comunitatea Europeană în martie 1979, ca parte a Sistemului Monetar European (EMS), pentru a reduce variabilitatea cursului de schimb și pentru a atinge stabilitatea monetară în Europa, în pregătirea pentru Uniunea Economică și Monetară precum și introducerea unei monede unice, euro, care a avut loc la 1 ianuarie 1999.
Vezi si: România în Schengen. Oettinger: Vreau să contribui
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News