Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îi atenţionează pe cei care vor să cumpere de sărbători cozonaci din comerţ că din analiza mai multor produse se constată "existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul".
"În preajma sărbătorilor, unele dintre preparatele considerate nelipsite de pe mesele românilor de pretutindeni sunt cozonacii. Dacă în trecut se punea un accent deosebit pe prepararea cozonacului în mod individual, 'în casă', astăzi, având în vedere dezvoltarea locaţiilor tip patiserii, consumatorul apelează tot mai mult la serviciile acestora. Unul dintre motivele pentru care acesta preferă achiziţionarea produsului din comerţ în detrimentul variantei tradiţionale se referă la faptul că reprezintă o variantă facilă, care scuteşte consumatorul de efortul preparării în sine. Cu toate acestea, cumpărătorul poate omite aspecte importante în ceea ce priveşte produsul", se spune într-un comunicat al ANPC.
Preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, îşi propune, alături de o mică parte din echipa de control, să aducă la cunoştinţă consumatorilor români şi dezavantajele cozonacilor achiziţionaţi din comerţ, care fac referire la conţinutul lor. De asemenea, acesta doreşte să sublinieze nevoia imperativă de cunoaştere a etichetei de către consumatori.
"Ar trebui să îngrijoreze consumatorul"
"Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ, se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin", se menţionează în comunicat.
Tot în ceea ce priveşte eticheta, Mihai Culeafă îşi propune să evidenţieze şi problema absenţei acesteia, sfătuind consumatorul român ca, mai ales în această perioadă în care târgurile cu specific îşi deschid porţile, să privească eticheta ca pe un criteriu principal de selecţie a produselor, nicidecum ca pe o informaţie facultativă. În acest sens, consumatorului îi revine responsabilitatea de a-şi alege alimentele în funcţie de ingredientele, dar şi de indicaţiile de pe etichetă, şi anume data valabilităţii produsului, valoarea nutriţională, condiţiile de păstrare, prezenţa alergenilor, procentajul unor ingrediente etc. De asemenea, starea sau aspectul ambalajului ori a spaţiului de depozitare pot reflecta calitatea produsului, scrie Agerpres.
"Am vrut să explicăm consumatorilor ce înseamnă cu adevărat o etichetă transparentă, ce trebuie să urmărim atunci când mergem la cumpărături şi, nu în ultimul rând, care este denumirea anumitor E-uri de care trebuie să ne ferim. Am decis să facem acest material prin care să venim cu explicaţii, având în vedere faptul că foarte multe etichete folosesc un limbaj mult prea tehnic, dificil, iar consumatorii se află în faţa unei decizii care, deşi nu ar trebui să le ridice probleme, li se pare complicată. Cauza stă în terminologia cu care nu sunt deloc familiarizaţi", a subliniat Culeafă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- România e cu un pas înainte față de țările Schengen. Despescu: Toți apreciază modelul românesc. Suntem bifați ca model de urmat / video
- Cine a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu. Din cauza ei actorul a intrat în depresie și a stat închis în bibliotecă zile la rând
- Corneliu Ștefan: În Dâmbovița s-au pornit motoarele în cel mai mare proiect cu fonduri europene din istoria Regiunii Sud-Muntenia
- Air Schengen și nu prea. Românii, controlați pe aeroporturile din Paris și Viena. Klaus Iohannis anunță "o discuţie foarte serioasă"
- Tânărul întors din Olanda care și-a deschis grădină cu lalele pe 2.000 de mp. Accesul pentru public este liber, iar ședința foto profesională e inclusă
- Răsturnare de situație la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Ce a decis familia pentru cel supranumit „Stăpânul Moldovei“
- Scenariul lui Adrian Năstase privind războiul din Ucraina / video
- Visul gălățenilor a devenit realitate. A fost lansată nava de pasageri
- Ninge în mai multe zone din România. Imaginile zilei, cu pomii înverziți acoperiți de zăpadă, după temperaturi de peste 30°C / foto și video în articol
- Salariu 1.000 de euro în țară sau 2.000 de euro în străinătate. Româncă: Știu că pare o nebunie sau o prostie ce zic / video
- Hoteluri de 7 stele în România! Ministrul Economiei, anunț din Qatar despre investițiile în turism
- Abuzul economic în divorț. Psiholog: Îți ține banii și cardurile. Se asigură că nu vei avea bani de avocat
- Doi instructori auto englezi, fără cuvinte după ce au mers cu taxiul în București. „Au venit a doua zi și au făcut scandal”