Data actualizării:
Data publicării:

COVID-19, reacție pe timpul VERII. Studiu pe alte coronavirusuri, ce au descoperit oamenii de știință

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Mai mulți oameni de știință din Marea Britanie și SUA urmăresc cu atenție pentru a vedea dacă acest nou coronavirus va urma modelul sezonier al gripei, dar avertizează că diferențele pot fi minore.

Urmează zile mai calde, cu temperaturi ce vor atinge 20°C în unele regiuni. Oamenii de știință cred că vremea caldă ar putea aduce noi perspective asupra virusului, arătând dacă reacționează la debutul temperaturilor ridicate. Epidemiile de gripă tind să dispară odată cu sfârșitul iernii. Ar putea soarele, în mod similar, să afecteze comportamentul coronavirusului și răspândirea acestuia? Este o întrebare cheie, iar epidemiologii vor urmări schimbările îndeaproape, conform The Independent.

Modelul sezonier

Studiile inițiale ale altor coronavirusuri sugerează un model sezonier, cu vârfuri apărute în timpul iernii și dispărând primăvara. În mod intrigant, aceste vârfuri tind să coincidă cu focarele de gripă. Doar unele tipuri de coronavirus par a fi transmise vara.

Alte coronavirusuri, fără impact vara. Studiu recent publicat

Un studiu cheie al coronavirusurilor comune - HCoV-NL63, HCoV-OC43 și HCoV-229E - a fost publicat săptămâna trecută de oamenii de știință de la University College London. Analizând eșantioanele colectate în urmă cu câțiva ani, au constatat rate mari de infecții cu coronavirus în februarie, în timp ce vara erau foarte mici. Alte studii au arătat că coronavirusurile sunt comportamente sezoniere în climele temperate.

Totuși, autorul principal al studiului, Rob Aldridge, a atenționat. ”Am putea observa niveluri continue, dar mai mici de transmitere a coronavirusului în timpul verii, dar acest lucru se poate inversa în timpul iernii, dacă mai există o populație mare sensibilă la acel moment", a spus el.

„Și având în vedere că este un virus inedit, nu știm dacă un model sezonier se va menține vara, având în vedere niveluri ridicate de transmitere în populație. Din acest motiv, este crucial să acționăm cu toții acum pentru a urma sfaturile curente de sănătate." a continuat autorul studiului. 

Agent infecțios complet nou

Alți oameni de știință avertizează că virusul Covid-19 este un agent infecțios complet nou și astfel nu a existat nicio șansă ca populațiile să-și construiască imunitate. Ca urmare, este probabil să se răspândească la ritmurile curente, în ciuda debutului verii.

”Sunt sigur că variațiile sezoniere ale comportamentului virusului vor juca un rol în răspândirea lui", a spus virologul Michael Skinner de la Imperial College London, care continuă: ”În comparație cu efectul pe care îl avem cu distanțarea socială, va fi o influență foarte minoră. Poate produce unele efecte marginale, dar acestea nu vor fi un substitut al autoizolării. "

Sosirea verii, încă din primăvară chiar, nu afectează doar comportamentul unui virus, ci produce schimbări și în sistemul imunitar uman, subliniază alți cercetători. ”Sistemul nostru imunitar prezintă un ritm zilnic, dar ceea ce este mai puțin cunoscut este modul în care acesta variază de la anotimp la sezon", a spus și imunologul Natalie Riddell de la Universitatea Surrey, pentru The Independent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel