Data publicării:

COVID-19 - Cât mai durează până la găsirea unui vaccin. "La Ebola, a durat 5 ani!"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp

SARS-COV-2, virusul care cauzează COVID-19, este cel pe care cercetătorii din întreaga lumea încearcă să îl învingă. Acesta a creat o criză la nivel global, mai bine de 1 milion de oameni fiind infectaţi şi peste 70.000 fiind decedaţi. 

Comunitatea ştiinţifică este în câutarea unui tratament eficient, durabil şi în acelaşi timp caută un vaccin sigur. Însă cursa asta nu este una uşoară. Dezvoltarea unui vaccin sigur durează, în mod normal, între 10 şi 15 ani. "Pentru Ebola, a durat cinci ani. Ştiu, însă, că putem accelera şi putem reuşi mult mai repede de atât pentru coronavirus", a declarat Seth Berkley, preşedintele Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizaţie, conform Euronews. 

De altfel, testările pe oameni au început deja, acest lucru fiind complet neobişnuit. O femeie din SUA a devenit prima persoană căreia i-a fost injectat un vaccin experimental, pe data de 16 martie 2020. Medicamentul experimental, numit mRNA-1273, nu îi expune pe subiecţii de test la infectare, vaccinul neconţinând şi virusul în sine. OMS spune, însă, că sunt la acest moment mai bine de 40 de vaccinuri potenţiale, şi alte peste 100 în curs de dezvoltare. Doar câteva au intrat, însă, în procesul de testare clinică. 

Promisiunea vaccinului ARN

 

O metodă promiţătoare de a combate COVID-19 pare a fi cu un vaccin care manipulează o parte a virusului numită ARN. "Moleculele de ARN poartă informaţia genetică a acestui coronavirus. ARN-ul poate fi sintetizat la scară largă în laborator, tocmai de asta este folosit în acest prim vaccin. Alte vaccinuri sunt bazate pe ADN-ul viral sau pe alte virusuri care au fost slăbite, care nu produc boli şi în care putem introduce informaţia genetică a acestui coronavirus.", a declarat Marie Paule Kieny, directorul de cercetători al Institului Francez de Sănătate Publică. 

Tratamente controversate 

 

În timp ce lumea este în căutarea unui vaccin, milioane de pacienţi au nevoie de tratament. Cercetătorii şi medicii au început să testeze diverse combinaţii controversate ale medicamentelor existente pentru a-i trata pe cei infectaţi. Fără rezultat, însă. 

În Franţa, Institutul Spitalicesc Universitar din Marsilia s-a oferit să testeze şi să trateze pacienţii COVID-19. Directorul Institutului, Didier Raoult, a afirmat că un medicament pentru malarie ar putea trata această infecţie. De altfel, acesta a anunţat rezultate promiţătoare la finalul lunii februarie, după ce a tratat pacienţi cu Clorochină şi Hidroxiclorochină.  

Dar mai multe voci din domeniul medical sunt sceptice la acest nou tratament. "Ştiu că s-a discutat mult despre asta, în Franţa şi nu numai. S-a spus că acest medicament ar funcţiona. Pentru moment însă, din păcate, nu există nicio dovadă că medicaţia pe bază de hidroxiclorochină este eficientă", a spus Marie Paule Kieny. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel