COVID-19 ar fi fost prezent în SUA încă din decembrie 2019
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
COVID-19 ar fi putut ajunge în Statele Unite ale Americii până în decembrie 2019, înainte ca boala să fie identificată la focarul din Wuhan, sugerează un nou studiu.

Mai mulți cercetători de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au analizat peste 7.000 de donații de sânge colectate de Crucea Roșie Americană în nouă state, în perioada 13 decembrie 2019 - 17 ianuarie 2020. Dintre acestea, 106 probe au fost testate pozitiv pentru anticorpi împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. 

Descoperirile sugerează că „infecțiile cu SARS-CoV-2 ar fi putut fi prezente în SUA în decembrie 2019, mai devreme decât s-a recunoscut anterior”, au scris autorii în lucrarea lor, publicată în revista Clinical Infectious Diseases. Totuși, oficialii din China au raportat un grup de cazuri misterioase de pneumonie în Wuhan, care s-ar dovedi a fi cauzate de COVID-19, la 31 decembrie 2019. În același timp, în Statele Unite, primul caz confirmat de COVID-19 a fost raportat la 20 ianuarie 2020 la un rezident al statului Washington care călătorise recent în China.

Ce spun noile cercetări?

În noul studiu, din cele 106 probe care au prezentat anticorpi SARS-CoV-2, 39 au fost colectate din California, Oregon și Washington în perioada 13-16 decembrie 2019; și 67 au fost colectate din Connecticut, Iowa, Massachusetts, Michigan, Rhode Island și Wisconsin între 30 decembrie 2019 și 17 ianuarie 2020. Acest lucru sugerează o infecție anterioară cu COVID-19, dar nu se poate dovedi că o persoană a fost infectată. Există șansa ca anticorpii împotriva altor coronavirusuri să poată „reacționa încrucișat” pentru a da un rezultat pozitiv.

În același timp, când cercetătorii au efectuat teste suplimentare pentru a explica o astfel de reactivitate încrucișată, au descoperit că 84 din 90 de probe testate aveau anticorpi specifici pentru SARS-CoV-2. Totuși, din cauza limitărilor studiului, constatările nu pot dezvălui cât de mult era răspândit virusul în acel moment, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel