Coronavirus - Marea muşamalizare chineză. Statistici manipulate, vina aruncată pe SUA, medici ameninţaţi
China a muşamalizat informaţii cheie în fiecare stadiu al pandemiei de coronavirus, de la izbucnirea iniţială până la numărul de decese şi cazuri. Potrivit experţilor, dar şi politicienilor de la nivel mondial, China încă nu spune adevărul complet.
Încă de la început, China a încercat să acopere impactul mediatic al pandemiei de coronavirus pedepsind medicii care l-au descoperit şi negând că se poate transmite de la o persoană la alta. Apoi, odată ce virusul a început să se răspândească, scrie dailymail, informaţiile publice au fost cenzurate şi a început un val de dezinformări în afara ţării, inclusiv cele conform cărora militarii americani ar fi adus, de fapt, virusul.
Chiar şi acum, la câteva luni de la momentul zero al pandemiei, reporterii, dar şi localnicii din Wuhan, afirmă că numărul cazurilor şi al morţilor din China din cauza coronavirusului este mult mai mare.
Primele semne ale pandemiei
Medicii din China, precum Li Wenliang, au început să raporteze existenţa unei noi infecţii respiratorii, similare cu SARS, încă de la începutul lunii decembrie 2019.
Dar, în loc să publice raportările şi să avertizeze publicul, poliţia chineză l-a arestat pe Wenliang, dar şi pe opt dintre colegii săi care au făcut mai multe postări în online despre noul virus. De altfel, Wenliang, care a şi murit de la infecţia cu noul coronavirus, a fost forţat să semneze un document prin care recunoştea că informaţiile publicate erau false.
Astfel, cu toate că China a fost lăudată la nivel internaţional pentru măsurile draconice de izolare care au ajutat la încetinirea răspândirii noului coronavirus, noi dovezi arată că statul chinez ar fi putut acţiona mult mai rapid pentru a opri răspândirea bolii.
Astfel, Wuhan, punctul de plecare al pandemiei, a fost băgat în carantină completă abia pe 22 ianuarie, la mai bine de o lună după primele semnalări ale virusului. Iar până la acea dată, aşa cum a recunoscut chiar şi primarul oraşului, 5 milioane de oameni au plecat din oraş înainte de luarea unor măsuri drastice, lucru care a sporit răspândirea bolii.
De unde a venit virusul
În ciuda primelor informaţii conform cărora epicentrul noului coronavirus ar fi fost oraşul Wuhan, autorităţile chineze au mers până la a învinui trupele militare americane pentru infecţie. Spre exemplu, Lijian Zhao, oficial al ministerului chinez de externe, a postat pe Twitter, în 12 martie, o afirmaţie în care arunca vina pe militarii americani care vizitaseră zona Wuhan înainte de izbucnirea pandemiei. Asta deşi nu avea vreo dovadă în acest sens. "Când a fost pacientul zero în SUA? Câţi oameni sunt infectaţi şi la ce spitale sunt internaţi?", a scris acesta.
Cifrele dezastrului
Până acum, China a raportat peste 80.000 de cazuri de infecţie cu coronavirus, afirmând că în ultimele zile infectarea comunitară a scăzut spre zero. Dar, potrivit autorităţilor, virusul se poate încă răspândi prin oameni care au câteva simptome sau prin asimptomatici.
Cu toate astea, se ridică mai multe semne de întrebare privind numărul oficial de morţi, dată fiind creşterea numărului de incinerări numai din zona Wuhan în ultimele luni, comparat cu aceleaşi perioade ale ultimilor doi ani.
În al patrulea trimestru al anului 2019, crematoriile din zona Wuhan au incinerat 56.007 persoane, de 1,5 de ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2018 şi de 2,2 ori mai mult decât în perioada similară a anului 2017. Populaţia din Wuhan a crescut, însă, cu doar un procent în 2019, potrivit ONU.
Mai multe fotografii au circulat, potrivit newsweek.com, pe reţelele sociale chineze cu urne care au ajuns în punctul zero al pandemiei. Aceste fotografii ridică mari semne de întrebare cu privire la numărul real al morţilor din China.
Până la acest moment, nici ambasadorul Chinei în SUA, nici ministrul de Externe chinez nu au dorit să comenteze informaţiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News