CONTROVERSĂ despre vaccinarea COVID-19. Un stat brazilian anunță începerea vaccinărilor cu serul CoronaVac, dezvoltat de China
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Statul brazilian Sao Paulo va începe vaccinarea anti-COVID în luna ianuarie, folosind serul CoronaVac, dezvoltat de China, deși acesta nu a fost încă omologat.

Guvernatorul statului brazilian Sao Paulo, Joao Doria, a anunţat luni debutul vaccinărilor împotriva COVID-19 cu vaccinul chinez Coronavac din 25 ianuarie, chiar dacă acesta din urmă nu a fost încă omologat de autorităţile sanitare, informează AFP.

Persoanele care lucrează în domeniul sanitar vor fi primele vaccinate, urmate de cele de peste 60 de ani, de cele indigene şi de quilombolas, membri ai comunităţilor de descendenţi ai sclavilor fugari, relatează Agerpres. În total, nouă milioane de persoane urmează să fie vaccinate până în martie în cel mai bogat şi mai populat stat al Braziliei, cu 46 de milioane de locuitori. În acest scop, Doria a anunţat înfiinţarea a 5.200 de centre de vaccinare.

Vaccinul trebuie să fie omologat de ANVISA



Pentru ca acest program să fie implementat la datele stabilite de guvernul din Sao Paulo, vaccinul Coronavac, produs de laboratorul chinez Sinovac, trebuie omologat de Agenţia naţională de supraveghere a sănătăţii ANVISA. Însă cererea de omologare nu a fost încă depusă, chiar dacă faza a treia a studiilor clinice pe câteva câteva mii de voluntari în Brazilia este deja într-un stadiu avansat.

Anunţul lui Doria a fost văzut de către numeroşi analişti politici drept o înţepătură la adresa preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, căruia nu-i place "vaccinul chinez". Doria a criticat în special planul naţional de imunizare împotriva COVID-19, care prevede că vaccinările nu vor începe până în martie.

Acordul semnat de guvernul din Sao Paulo cu Sinovac prevede achiziţionarea a şase milioane de doze care urmează să ajungă în Brazilia până la sfârşitul lunii şi fabricarea locală a 40 de milioane de doze suplimentare. Luni, autorităţile din Sao Paulo au anunţat că patru milioane de doze vor fi vândute altor state braziliene.

Alte vaccinuri care vor ajunge în Brazilia



Guvernul federal a semnat, la rândul său, un acord cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca pentru fabricarea locală a peste 100 de milioane de doze ale vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford, aflat tot în faza a 3-a a studiilor clinice în Brazilia.

Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că intenţionează să semneze săptămâna aceasta un memorandum de intenţie cu Pfizer pentru achiziţionarea a 70 de milioane de doze.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel