Controversă cu pensiile și ajutoarele de la stat. Elena Cristian: Mi se pare cinic să nu dai nicio siguranță pensionarilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Elena Cristian
Elena Cristian
Elena Cristian, analist DC Business, a vorbit despre o posibilă nouă creștere a pensiilor mici cu doar 6%, plus alte ajutoare de la stat.

În contextul unei noi discuții vehiculate în spațiul public, cum că pensiile ar crește cu un procent de doar 6%, iar restul de bani ar fi sume temporare reprezentând ajutoare, precum card/tichete sociale, dar și tema că pensiile nu se pot mări la fel, cu același procent, la toate categoriile, din cauza specialilor, analistul DC Business Elena Cristian a spus: 

”Întotdeauna, în ultimii 30-32 de ani, strategia dezbină și cucerește a dat roade. Și de această dată, a fost aplicată pe toate categoriile. Când au fost luate decizii importante a fost aplicată mereu. Și acum chestiunea cu pensiile speciale este băgată în față. De fapt, de când există aceste pensii speciale se câștigă mandate...”, a spus Elena Cristian.

”Noi, jurnaliștii, avocații, specialiștii spunem că retroactiv aceste pensii speciale nu pot fi desființate, pentru că ele au fost date pe baza unor legi, în Parlamentul României. Nu pot face asta retroactiv. Sigur că pot schimba legislația de acum încolo, dar nu au de gând și nu o vor face. Din când în când mai apar diverse speciale pentru alte categorii de la stat, diverse bonusuri ș.a.m.d. Și acum a venit această variantă de majorare a pensiilor mici”, a declarat Elena Cristian.

”Cu privire la aceste ajutoare, nu știi dacă te poți baza pe ele, dacă va fi alimentat cardul și luna viitoare. Și cum stabilești acel prag? Cel care avea 1500 lei pensie primea ajutor, iar cel cu 1501 lei nu primea ajutor. Evident că prima categorie se ducea la o sumă mult mai mare decât cel cu 1501 lei. Mi se pare cinic să analizezi astfel, mi se pare cinic să nu dai nicio siguranță pensionarilor, pentru că aceste ajutoare ar putea dispărea, vine alt guvern, câștigă altcineva alegerile, iar oamenii nu vor mai primi acești bani, iar pensiile vor rămâne la fel de mici, cele mai mici din Europa”, a spus Elena Cristian, într-o intervenție telefonică la România TV.

Vezi și: 95% dintre pensionari vor primi ajutor de la stat pentru plata facturilor. 4.000 de lei în luna ianuarie

De acest ajutor financiar pentru plata facturilor ar putea beneficia, în luna ianuarie 2023, 4,4 milioane de pensionari, mai exact cei ale căror pensii nu ajung la 4000 de lei.

Propunerea de ajutor financiar pentru plata facturilor acordat pensionarilor a venit din partea PSD, iar suma de 4.000 de lei se referă la pensie plus un ajutor one-off. Şi la începutul anului 2022 s-a acordat un astfel de ajutor, dar de el au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei, aşa încât, după primirea suplimentului, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. În prezent, în România există 4.603.433, iar 4.405.563 dintre aceştia au pensia mai mică de 4.000 de lei.

De data aceasta, însă, vor fi mult mai mulți beneficiari, mai exact toţi pensionarii care au pensie mai mică de 4.000 de lei. Procentul de majorare nu va fi, însă, acelaşi pentru toţi pensionarii, a atras atenţia Ministrul Marius Budăi. VEZI Continuarea aici!

VEZI ȘI - PSD: Modelul propus pentru creşterea veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel