Consumul de slănină și șuncă cu nitriți poate provoca cancer. Franța a luat deja măsuri
Un studiu britanic oferă noi dovezi cu privire la relația dintre acești conservanți utilizați în carnea procesată și riscul de cancer. Oamenii de știință cer Regatului Unit să interzică utilizarea acestora.
Interziceți nitriții din alimente pentru că există un risc clar de a dezvolta cancer prin consumul de prea multe mezeluri și carne procesată. Apelul a fost lansat de un eminent om de știință britanic, în urma unui studiu publicat în revista Nature și realizat împreună cu alți colegi de la Universitatea Queen's din Belfast.
Mai exact, echipa de cercetare a descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă cu carne procesată care conține aceste substanțe chimice au dezvoltat cu 75% mai multe tumori decât șoarecii hrăniți cu carne de porc fără nitriți. Acestea din urmă sunt utilizate pe scară largă de industria agroalimentară ca conservant și pentru a da cărnii culoarea roz caracteristică.
Tumorile intestinale
Șoarecii au fost hrăniți cu o dietă de 15% carne procesată care conținea aceste substanțe. Cu toate acestea, impactul asupra sănătății este considerabil. Studiul a constatat că șoarecii hrăniți cu carne de porc tratată cu nitriți au dezvoltat cu 82% mai multe tumori în intestine decât grupul de control.
Conducerea echipei de cercetare este profesorul Chris Elliott Obe, care a condus anterior ancheta guvernului asupra scandalului cărnii de cal din 2013. De atunci, omul de știință a cerut guvernului să-și modifice drastic abordarea în lumina studiului. ”Rezultatele acestui nou studiu fac riscul de cancer asociat cu mezelurile cu nitriți și mai clar”, a declarat Elliott potrivit Agrifood. ”Consumul zilnic de slănină și șuncă care conțin nitriți prezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică”, a adăugat el.
Soluții drastice
Franța a luat deja măsuri, angajându-se să elimine utilizarea lor în producția de alimente acolo unde este posibil. Decizia a fost luată în urma publicării unui studiu de către agenția națională de sănătate, care a concluzionat în iulie anul trecut că aceste substanțe chimice cresc riscul de cancer.
De curând a sosit și o sentință istorică, care a confirmat o aplicație de alimentație online, care avertizează utilizatorii de ”periculozitatea” anumitor produse din carne de porc din cauza prezenței nitriților, evaluându-le și cu note foarte mici. Puși în discuție de producător, responsabilii aplicației au fost achitați pentru că aveau dreptul de a informa corect consumatorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News