Data publicării:

Spitalul Județean Suceava introduce roboți autonomi pentru dezinfectarea blocului operator

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a achiziționat doi roboți autonomi de dezinfecție, în cadrul unui proiect de 17 milioane lei pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale.

Alegeri prezidentiale 2024

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava continuă să primească echipamente esenţiale în cadrul proiectului "Întărirea capacităţii instituţionale pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale".

Proiectul este finanţat cu 17 milioane lei şi îşi propune să aducă inovaţii tehnologice menite să îmbunătăţească siguranţa pacienţilor şi să minimizeze riscul de infecţii nosocomiale.

Potrivit unui comunicat de presă, una dintre cele mai avansate soluţii implementate în cadrul acestui proiect este achiziţia a doi roboţi mobili autonomi, special proiectaţi pentru dezinfecţie.

"Aceşti roboţi sunt dotaţi cu cea mai mare putere UVC instalată pe un robot autonom şi cu o baterie capabilă să susţină trei ore de funcţionare continuă, cu o încărcare completă realizată în mai puţin de cinci ore. Roboţii de dezinfecţie mobili sunt dedicaţi blocului operator, care în cazul nostru se întinde pe două niveluri, respectiv etajele 3 şi 4, unde a fost achiziţionat câte un robot pentru fiecare nivel", precizează sursa citată.

Conform comunicatului, navigaţia autonomă şi cartografierea automată a spaţiilor în timp real fac ca aceşti roboţi să fie extrem de eficienţi, reducând la minimum intervenţia umană.

Operatorii pot controla roboţii cu uşurinţă printr-o aplicaţie mobilă, în timp ce managerii au acces la o platformă desktop complexă, care le oferă control complet asupra operaţiunilor de dezinfecţie. Siguranţa este asigurată printr-un sistem de senzori de mişcare 360 grade, care decuplează automat lămpile UVC în cazul detectării oricărei prezenţe.

"Aceste inovaţii tehnologice nu doar optimizează operaţiunile de dezinfecţie, dar şi garantează un nivel de repetabilitate şi eficienţă care nu poate fi atins prin metode tradiţionale. Roboţii pot naviga automat prin spaţiile spitalului, pornind şi oprind lămpile UVC conform unor rute optimizate preconfigurate. Cartografierea spaţiilor şi configurarea sistemului sunt simplificate, iar navigaţia robotului poate fi activată cu un singur click pe tableta operatorului. Aceşti roboţi sunt proiectaţi pentru a funcţiona cu un grad ridicat de siguranţă, având integraţi senzori de proximitate care opresc automat funcţionarea lămpilor UV în momentul în care detectează prezenţa unei persoane. Astfel, personalul medical poate lucra în siguranţă, fără riscul de expunere la radiaţiile UV în cazul pătrunderii accidentale în zona de acţiune a robotului", menţionează sursa citată.

Sistemul de navigaţie autonomă permite robotului să evite obstacolele şi să optimizeze timpul de operare, asigurând o dezinfecţie rapidă şi eficientă, fără a fi necesară intervenţia umană constantă.

"Folosirea acestor roboţi în blocul operator reprezintă un pas important către automatizarea proceselor de igienizare, garantând un mediu steril şi sigur pentru intervenţiile chirurgicale. Integritatea şi siguranţa sălilor de operaţie sunt acum asigurate printr-un sistem automatizat de dezinfecţie care funcţionează cu precizie şi fiabilitate, protejând totodată sănătatea personalului medical", se arată în comunicat.

În cadrul acestui proiect, Laboratorul de Biologie Moleculară al Spitalului Judeţean Suceava a fost echipat cu două microscoape de înaltă performanţă, care aduc o serie de inovaţii tehnice menite să îmbunătăţească acurateţea şi eficienţa diagnosticării.

"Implementarea acestor echipamente avansate în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă 'Sfântul Ioan cel Nou' Suceava reprezintă un pas semnificativ în reducerea riscului de infecţii nosocomiale şi în creşterea calităţii serviciilor medicale oferite. Acest proiect demonstrează angajamentul spitalului de a adopta soluţii tehnologice moderne pentru a asigura siguranţa pacienţilor şi a personalului medical, contribuind astfel la îmbunătăţirea stării de sănătate a întregii comunităţi. Eforturile continue de modernizare şi echipare a spitalului cu tehnologie de vârf vor avea un impact durabil, asigurând standarde înalte de igienă şi siguranţă pentru toţi cei care trec pragul unităţii medicale", precizează sursa citată, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel