Construcție spitale regionale. Anunțul Ministerului Sănătății
Nu se vor închide unităţi sanitare în urma construirii de spitale regionale, a anunțat Cristian-Vasile Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
"În ce priveşte îmbunătăţirea infrastructurii, deja au fost demarate procedurile cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi ieri am avut deja întâlniri cu reprezentanţii BEI în proiectul legat de accesarea fondurilor europene pentru construirea celor trei spitale regionale (...) nu se vor adăuga, ci se va schimba destinaţia unui număr de paturi. (...) Nu se închid şi nu se desfiinţează spitale, se găsesc utilităţi şi în paralel cu toate acţiunile care trebuie pentru a construi spitale regionale se poartă discuţii şi se mobilizează autorităţile locale şi MS, în vederea găsirii unor noi utilizări pentru clădirile şi personalul existent în spitalele ce deservesc acum populaţia respectivă", a declarat Grasu.
"Avem un calendar în acest moment destul de clar şi există toate premisele ca aceste spitale regionale să înceapă să fie construite (...) ne putem aştepta ca în 2018 aplicaţia pentru accesarea fondurilor europene să fie depusă", a declarat secretarul de stat.
În cadrul proiectului finanţat cu împrumut de la Banca Mondială există o linie de finanţare pentru modernizarea ambulatoriilor de specialitate, ce o completează pe cea existentă în Programul Operaţional Regional.
"În cadrul Programului Operaţional Regional vom încerca să modernizăm minim 25 de unităţi de primiri urgenţe, maxim 35", a spus Grasu.
O nouă etapă pentru conectarea unităților spitalicești și ambulatorii
El a informat că proiectul de telemedicină pentru zonele izolate sau unde accesul la servicii medicale este restrâns, finanţat din fonduri structurale, urmează a fi extins într-o nouă etapă în care se va asigura conectarea a peste 400 de unităţi spitaliceşti şi ambulatorii cu aproape 2.000 de medici de familie.
"Aş dori să vorbesc despre proiectele CNAS de a extinde sistemele de sănătate şi la concedii medicale şi bilete de trimitere. Aceste extinderi vor fi finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Competitivitate. Aici deja sunt proiecte ce acoperă în momentul de faţă toate sumele existente în planul de finanţare, motiv pentru care ministrul Sănătăţii discută în Guvern şi discută mai departe pentru o eventuală majorare a acestor sume care să acopere toate nevoie pe acest domeniu", a spus Cristian-Vasile Grasu.
"S-au luat decizii importante privind sistemul de salarizare. Nu cred că e elementul esenţial în a păstra specialiştii în România, dar are importanţă deosebită (...) pe anumite sectoare de activitate din sănătate există un traseu invers faţă de anii anteriori. Dacă în anii anteriori dinspre instituţiile publice se pleca către cele private, în ultimele 6-8 luni se observă o inversare", a adăugat reprezentantul MS.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News