Comisia Europeană. Frigiderele şi televizoarele vor trebui să consume mai puţină energie electrică în UE
Comisia Europeană a adoptat marţi noi măsuri destinate prelungirii duratei de viaţă a mai multor aparate electrocasnice şi pentru a le face să consume mai puţină energie electrică, transmite AFP.
Pentru prima dată, frigiderele, maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi televizoarele vândute în UE vor trebui să răspundă 'exigenţelor în materie de reparabilitate şi reciclabilitate', a explicat Executivul comunitar într-un comunicat de presă. Comisia estimează că aceste reguli, care ar urma să intre în vigoare în săptămânile următoare, împreună cu legislaţia privind etichetarea energetică adoptată în luna martie, vor permite realizarea unei economii anuale de energie de 167 Terawatt-oră (TWh) până în 2030, echivalentă cu consumul anual de energie al Danemarcei.
Pentru gospodăriile europene, măsurile înseamnă o economie medie de 150 de euro pe an la factura de electricitate, estimează Comisia. Legislaţia se referă în special la piesele de schimb care vor trebui să fie disponibile 'pentru o perioadă lungă de timp după achiziţionare', de exemplu minim şapte ani pentru frigidere şi 10 ani pentru maşinile de spălat rufe şi maşinile de spălat vase. În plus, producătorul va trebui să asigure livrarea pieselor 'într-un interval de 15 zile lucrătoare'. Consumul de apă este de asemenea în vizorul noii legislaţii: măsurile aplicabile fixează un consum maxim de apă pentru un ciclu.
'Eco-design-ul constituie un element cheie în lupta împotriva încălzirii climei şi are o contribuţie directă la îndeplinirea obiectivelor fixate în Acordul de la Paris', a subliniat comisarul european pentru Mediu şi Energie, Miguel Arias Cańete. Biroul European al Uniunilor de Consumatori (BEUC) a salutat noile măsuri care ar trebui să ajute la 'prelungirea duratei de funcţionare a produselor electrocasnice, care în prezent este prea scurtă', a declarat directorul general al BEUC, Monique Goyens.
Din partea producătorilor, Paolo Falcioni, directorul general al Asociaţiei Producătorilor Europeni de Electrocasnice (APPLiA) a apreciat că 'noile exigenţe în materie de ecodesign şi de îmbunătăţire a eficienţei sunt un instrument care asigură că toţi actorii respectă aceleaşi reguli şi promovează conceptul de economie circulară'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News