Combinația de alimente în post, ”prietenoasă pentru siluetă”. Laura Ene: O alegere rezonabilă
Cum să alegem cele mai bune alimente în timpul postului Crăciunului.
S-a intrat în postul Crăciunului, iar oferta de pe piață este una destul de mare, cu plusurile și minusurile sale. Astfel, pe lângă legumele și leguminoasele din care se pot crea feluri de mâncare gustoase, dar mai ales sănătoase, există și o multitudine de produse etichetate ca fiind de post. Nutriționiștii atrag atenția cu privire la acestea din urmă și vin cu recomandări ușor de urmat.
”Pateul vegetal l-aș pune pe ultimul loc în alegerile mele. Aș avea foarte mare grijă la etichetă, pentru că în general etichetele fac diferența. E nevoie de o etichetă curată și cel mai bine ar fi să nu fie nevoie de o etichetă și să ne dăm seama ce mâncăm acolo. Asta ar fi recomandarea mea pentru noi toți. O măslină e o măslină, cu toți știm de beneficiile ei, de grăsimile bune pe care le conține”, a declarat dr. Laura Ene, medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, la Digi 24.
Cum să obținem sațietatea în post
În ceea ce privește sațietatea, nutriționistul a afirmat că aceasta trebuie să vină nu din cantitatea de mâncare, cât din calitatea acesteia.
”Sațietate, și în post și în afara postului, ar trebui să vină, în principiu, din legume, pentru că într-adevăr, volumul stomacului se cere umplut, este foarte neplăcută senzația de foame reziduală după o masă, mai ales că acum în perioada rece este nevoie de mâncare caldă. Și atunci, un ghiveci de legume, o supă caldă, o ciorbă de legume ar fi ceea ce ar putea să umple stomacul, nu doar cu volum, ci și cu fibre, vitamine și minerale. Pentru că practic, când ne uităm la alimentele de pe masă nu trebuie să vedem doar calorii, trebuie să vedem nutrienți, și da, să ne ferim de caloriile goale, cum sunt majoritatea produselor (n.r. de post) din comerț”, a mai spus Laura Ene.
Astfel, o alternativă la pateul de post este humusul, despre care spune nutriționistul că ”dacă poate fi preparat în casă, la fel ca și fasolea bătută. La fasolea bătută trebuie să avem grijă cu ceapa călită, să nu o călim în foarte mult ulei și să avem răbdare să o călim într-o lingură de ulei și restul apă. Apoi, dimineața, pe o felie de pâine integrală, de secară, de graham, nu pentru că ar avea mai puține calorii, ci pentru că are mai mulți nutrienți, iar beneficiul nutrițional mai bun, iar dacă nu uităm de o legumă crudă, un capac de ardei gras sau kapia ori o roșie lângă salata de vinete, ar fi un mic dejun și un start în zi absolut minunat”, a mai spus Laura Ene.
De asemenea, având în vedere că atât fasolea bătută, humusul sau zacusca sunt mari ”consumatoare” de pâine, fiind tartinabile, nutriționistul a sugerat că aceasta poate fi înlocuită, cu ușurință cu legume, precum ardeiul crud sau bețișoare de morcov sau de castravete.
”Este o combinație bună, mai ales pentru cei care țin la glicemia lor, la silueta lor, în post. Dar, pâinea rămâne un carbohidrat ușor de gestionat atât tip cât nu depășim două felii de pâine la fiecare masă. Eu zic că este o alegere rezonabilă și suficientă”, a mai spus nutriționistul.
În ceea ce privește zacusca, alimentul cel mai folosit în timpul postului, nutriționistul susține că este ”o minunăție”, venind cu o recomandare, mai ales în cazul în care aceasta se face în casă.
”Pentru cei care vor să nu pună atât de mult ulei, le-aș recomanda să nu facă borcane foarte multe, pentru că acelea făcute deodată necesită foarte mult ulei pentru a nu prinde floare și pentru a rezista toată iarna. Dar putem să punem la congelator ingredientele și să facem pe loc, cât mâncăm, cu puțin ulei, și să rămână mai sănătoasă”.
Tofu, alternativa ideală pentru o masă de seară
”Ca nutriționist ofer brânza tofu în loc de brânza telemea. Are o structură bună, ține bine de foame, iar combinația brânză tofu cu măsline și avocado, pentru masa de seară, este cea mai prietenoasă pentru siluetă. Desigur, toate acestea într-o salată.
FOTO: Freepik @wirestock
Pentru iubitorii de salată sau cei care simt nevoia să ronțăie, la masa de seară, le-aș oferi o salată verde, ardei, castraveți, practic legume crude, poate gulii, ridichi, o salată de crudități, morcovi, țeline, sfeclă, împreună cu măsline, tofu și avocado, care să înlocuiască grăsimile din zona animală”, a mai spus nutriționistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News