Codul de procedură civilă reflectat în jurisprudența CCR, cu legislație conexă-un nou volum de Mona Pivniceru și Benke Károly
Autor: D.C. | Publicat pe: 17 iun 2022, 14:33
WhatsApp
Mona Pivniceru
La Editura Hamangiu a fost publicat  ”Codul de procedura civilă reflectat în jurisprudența Curții Constituționale, cu legislație conexă” coordonat de Mona-Maria Pivniceru și Benke Károly. Aceasta cea de-a patra apariție editorială din colecția dedicată relației simbiotice existente între normele juridice adoptate de legiuitor și jurisprudența Curții Constituționale dezvoltată în raport cu acestea. Conceptul editorial promovat are ca element central ordonarea deciziilor instanței constituționale în funcție de reglementările Codului de procedură civilă și ale legilor analizate.

În volumul coordonat de Mona Pivniceru și Benke Károly semnează Valentina Bărbățeanu, Ioana Marilena Chiorean, Andreea Costin, Irina Loredana Gulie, Patricia-Marilena Ionea, Simina Popescu-Marin, Cristina-Cătălina Turcu.

Conceptul editorial promovat are ca element central ordonarea deciziilor instanței constituționale în funcție de reglementările legilor avute în vedere. O asemenea perspectivă presupune, în mod necesar, cunoașterea, pe de o parte, a exigențelor constituționale pe care le implică nucleul de fond al normelor de procedură civilă, fie că se regăsesc în Codul de procedură civilă sau în alte acte normative și, pe de altă parte, a condițiilor de admisibilitate ale excepției de neconstituționalitate. Prin urmare, lucrarea a fost împărțită, în mod corespunzător, în două titluri, care conțin o selecție a celor mai însemnate acte de reglementare primară adoptate în acest domeniu.

”Lucrarea de față se înscrie în colecția dedicată relației simbiotice existente între normele juridice adoptate de legiuitor și jurisprudența Curții Constituționale dezvoltată în raport cu acestea și reprezintă cea de-a patra apariție editorială în cadrul acestei colecții, arată autorii în Cuvântul înainte al lucrării. Obiectul de analiză al acestui volum se circumscrie normelor de procedură civilă cuprinse în Codul de procedură civilă și în actele normative conexe acestuia, privite prin prisma deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională în soluționarea excepțiilor de neconstituționalitate. În acest sens, au fost avute în vedere Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătorești și Ordonanța Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară.

Primul titlu cuprinde o prezentare jurisprudențială a condițiilor de admisibilitate ale excepției de neconstituționalitate, grupate în funcție de trei criterii: cadrul procesual, structura excepției și competența Curții Constituționale, tocmai pentru a înlesni familiarizarea celor interesați cu exigențele pe care orice cerere adresată Curții Constituționale trebuie să le îndeplinească. Exemplificarea aspectelor referitoare la condițiile de admisibilitate s-a realizat prin raportare la actele normative anterior menționate.

G Ad:

Titlul al doilea cuprinde o prezentare jurisprudențială a aspectelor de fond pe care le presupun aceste acte normative. În contextul normativ anterior relevat, au fost identificate și selectate deciziile relevante ale Curții Constituționale care au analizat prevederile în vigoare ale Codului de procedură civilă, precum și soluțiile legislative din cuprinsul Codului de procedură civilă din 1865 care și-au găsit o expresie normativă în Codul în vigoare, menținându-și, astfel, actualitatea. Legile conexe Codului de procedură civilă au fost ordonate în funcție de relevanța lor în raport cu specificul domeniului, și, ulterior, au fost identificate și selectate deciziile Curții Constituționale pronunțate în raport cu prevederile acestora care fac parte din fondul activ al legislației. Totodată, ca parte esențială a conceptului editorial, au fost evidențiate considerentele relevante ale acestor decizii, prin redarea firului logic și a ideilor principale în fraze scurte și ușor de înțeles.

Punerea în practică a celor de mai sus s-a realizat sub forma fișelor aferente deciziilor selectate. Aceste fișe au o structură standardizată și, în cuprinsul lor, sunt redate norma criticată, normele de referință, critica și analiza criticilor de neconstituționalitate formulate. În cadrul rubricii privind analiza criticilor de neconstituționalitate realizată de către Curtea Constituțională, în partea dreaptă a fost redat conținutul deciziei in extenso, iar în partea stângă considerentele relevante ale acesteia. Desigur, conceptul și conținutul acestei rubrici diferă în funcție de tipologia deciziei pronunțate, respectiv dacă aceasta a privit aspecte de admisibilitate și/sau de fond.

În consecință, această lucrare se constituie într-un manual elementar pentru înțelegerea din punct de vedere constituțional atât a exigențelor procedurale pe care le implică excepția de neconstituționalitate, cât și a procedurii civile, ceea ce presupune o necesară valorizare și aplicare a textului Constituției prin raportare la actele normative din domeniul analizat.

În aceste condiții, ne exprimăm încrederea în faptul că acest concept își va atinge finalitatea urmărită, iar lucrarea de față se va constitui într-un instrument util atât pentru practicienii dreptului, cât și pentru cei aflați la începutul unei cariere juridice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro