Data actualizării:
Data publicării:

Le împrumutau bani oamenilor, apoi le luau casele. 11 persoane, trimise în judecată sub control judiciar

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Capitală au adus în fața instanței un grup format din 11 persoane, acuzate că ar fi acordat împrumuturi cu dobânzi lunare cuprinse între 4% și 15%, solicitând, de asemenea, garanții imobiliare. 

Conform unei declarații emise de PJS1, în urma unei sesizări depuse de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au inițiat investigații într-un dosar penal referitor la săvârșirea infracțiunilor de camătă și influențarea declarațiilor.

"În urma probatoriului administrat, s-a reţinut că 11 persoane, fără a fi autorizate, au împrumutat diverse persoane fizice cu sume de bani cuprinse între 6.000 euro şi 50.000 euro, pentru care percepeau dobânzi lunare cuprinse între 4% - 15%, solicitând garanţii imobiliare de la data împrumutului sau de la o dată ulterioară", se regăsește în comunicat.

Anchetatorii menționează că practica cămătăriei a fost mascată prin încheierea unor promisiuni de vânzare-cumpărare, contracte de vânzare, ante-contracte de vânzare și garantări imobiliare.

Modul de operare al cămătarilor: Pentru a avea o garanţie cu privire la restituirea sumelor, se încheiau contracte de împrumut cu garanţie imobiliară

 

"Preţul prevăzut în actele sus menţionate era compus din suma efectiv împrumutată şi dobânda calculată pentru o perioadă cuprinsă între 3 luni şi 6 luni, după caz. Suma de bani constituită din împrumut şi dobândă se situa sub preţul imobiliar de referinţă pentru bunurile menţionate în actele juridice simulate. Ulterior, la împlinirea scadenţei, inculpaţii demarau procedura de executare silită, intrând în posesia imobilelor", detaliază procurorii.

Parchetul a identificat mai multe tipare în încheierea actelor de dobândire a bunurilor imobile, inclusiv: vânzarea repetată a imobilelor la intervale scurte de timp, cu implicarea unor intermediari, pentru ca apoi proprietarul inițial să-și recupereze proprietatea în momentul rambursării împrumutului; transferul proprietății între persoane implicate în caz sau împărțirea dreptului de proprietate între acestea în proporții egale; semnarea de promisiuni de vânzare-cumpărare, prelungirea termenului pentru finalizarea contractului de vânzare-cumpărare pentru o perioadă îndelungată cu acte adiționale și, ulterior, rezolvarea acestora prin acordul părților sau transferul drepturilor derivând din aceste promisiuni prin contracte de cesiune.

"Preţul imobilelor a fost disproporţionat în raport cu creşterile înregistrate pe piaţa imobiliară din ultimii ani, iar în toate aceste acte juridice sumele date cu titlu de avans au reprezentat 80% - 90% din preţul imobilului", spun procurorii. Ei susțin că prin aceste contracte a fost deghizată activitatea de camătă. Este cunoscut modul de operare al cămătarilor care, pentru a avea o garanţie cu privire la restituirea sumelor împrumutate şi a dobânzilor aferente, încheie contracte de împrumut cu garanţie imobiliară. Sunt încheiate promisiuni de vânzare-cumpărare sau chiar contracte de vânzare-cumpărare pentru bunurile persoanelor care iau împrumuturi, acestea devenind titluri executorii per se, conferind dreptul de a cere executarea forțată sau pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să aibă aceeași valoare cu un act autentic, în cazul antecontractelor.

În cazul în care datoria nu este plătită, deoarece contractul de împrumut este un titlu executoriu, se ajungea la executarea silită a debitorilor, prin punerea în vânzare a imobilelor care sunt garantate, prin intermediul unei licitații publice, iar adesea imobilul era achiziționat de către creditori sau de persoane apropiate acestora, conform informațiilor furnizate de către Parchet, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel