Descoperind urmele unui furt. Daniel Staicu: Vom crea modelul de comparație în laborator /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: captură Youtube DC NEWS
Sursa: captură Youtube DC NEWS
Într-un dialog captivant desfășurat la emisiunea "Culisele Justiției" difuzată atât pe DC News cât și pe DC News TV, comisar-șef Daniel Staicu, conducătorul Serviciului de Expertize Criminalistice de la prestigiosul Institut Național de Criminalistică, a adus în prim-plan aspecte esențiale legate de activitatea și rolul instituției în cadrul sistemului judiciar.

Printre subiectele complexe abordate în cadrul discuției, comisarul-șef Daniel Staicu a evidențiat importanța traseologiei judiciare, o ramură esențială a expertizei criminalistice: "Un alt domeniu pentru care facem expertiză [n.r., pe lângă domeniul de grafică și tehnica documentului] este domeniul traseologiei judiciare. Acestea sunt urmele de obiecte, de ființe descoperite în câmpul infracțional și a căror apartenență a factorului creator o stabilim noi. Spre exemplu, avem urmele de forțare la nivelul tocului ușii sau a geamului, în momentul în care avem un furt din locuință. Astfel, putem stabili dacă urma respectivă de forțare a fost creată de un instrument sau de altul. Lucrul acesta este general valabil, cu limitările aduse de urma respectivă". 

Un punct interesant al dialogului a fost evidențierea modului în care experții criminaliști intervin în investigații: "În puține situații ajungem noi, în calitate de experți, la fața locului. Atunci când ni se solicită acest lucru, răspundem. Cu ocazia cercetării la fața locului, sunt ridicate urmele prin diverse metode, nu numai în domeniul traseologiei, ci în orice domeniu. Pentru a stabili obiectul creator, am nevoie de un model de comparație. Modelul acela de comparație îl creăm în laborator, respectând oarecum aceleași condiții în care a fost creată urma în litigiu", a adăugat Daniel Staicu. 

Procesul de comparație este extrem de riguros și necesită expertiză specializată, subliniază Daniel Staicu: "Sunt diverse modalitățile prin care facem comparații în funcție de fiecare urmă în parte, iar atunci avem posibilitatea de a stabili dacă urma respectivă a fost creată de un obiect (de exemplu, de o urmă de încălțăminte). Avem o urmă de încălțăminte ridicată de la fața locului printr-un mulaj, avem colegii, organe de poliție judiciară, iar aceștia descoperă 1-2 suspecți. Ei ridică cu ocazia percheziției domiciliare încălțăminte care se aseamănă cu ce avem noi ridicat de la fața locului și atunci ni se aduc probele în litigiu și cele model de comparație pentru a efectua examenele comparative și a stabili dacă urma respectivă a fost creată de acest obiect". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel